Marea Britanie nu va recunoaște independența Cataloniei

Premierul britanic, Theresa May, i-a dat asigurări omologului său spaniol, Mariano Rajoy, că Regatul Unit nu va recunoaște declarația de independență a Cataloniei, a făcut cunoscut marți un purtător de cuvânt al Downing Street, în timp ce în Spania continuă criza între Madrid și separatiști, relatează AFP.

fbac6f43-91fe-4b41-8df0-398b4e5a17d8

Cei doi șefi de guvern au vorbit la telefon în cursul zilei de marți.

“Cei doi lideri au discutat despre situația actuală din Catalonia. Prim-ministrul a repetat că Marea Britanie consideră clar că referendumul nu a avut o bază legală și că orice declarație unilaterală de independență este incompatibilă cu statul de drept. Ea a adăugat că Marea Britanie nu va recunoaște o asemenea declarație de independență”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Discuția telefonică a avut loc la peste două săptămâni după referendumul ilegal de autodeterminare organizat la 1 octombrie în Catalonia.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy este în conflict cu liderii catalani care intenționează să declare independența în mod unilateral. Ei consideră că referendumul le-a legitimat cauza, după ce au obținut 90% din voturi cu o rată a participării de 43%.

La 1 octombrie, ministerul britanic de externe a reacționat afirmând că dorește ca “legea și Constituția spaniolă să fie respectate”, adăugând că “Spania este un aliat apropiat și un prieten bun a cărui forță și unitate sunt importante pentru noi”.

La rândul său, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a lansat un apel autorităților spaniole, în discursul de încheiere a congresului Partidului Național Scoțian (SNP), să respecte “dreptul catalanilor la a-și decide propriul viitor”. În cursul acestui congres, partidul separatist a adoptat o moțiune sprijinind inițiativa unilaterală în vederea independenței Cataloniei și cerând Madridului “să respecte votul masiv în favoarea da”.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/18/marea-britanie-nu-va-recunoaste-independenta-cataloniei-02-13-36

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *