Mariana Ghena (CSM): Ziua Europeană a Justiției Civile este un prilej al asumării plusurilor și minusurilor

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, susține că sărbătorirea anuală a Zilei Europene a Justiției Civile este un prilej al asumării oneste și responsabile a plusurilor și minusurilor, știut fiind că reformarea Justiției este nu numai un proces de durată, ci și unul a cărei eficiență și finalitate presupune costuri și resurse.

bd1c840b-2c9c-4cd6-851c-e2c469c9cdce

“Celebrarea anuală, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiției Civile nu are în mod neapărat o conotație festivă, ci are mai degrabă rolul ca, prin manifestările organizate de instituțiile din sistemul judiciar, să aducă în atenția cetățenilor europeni modul de funcționare a justiției în scopul facilitării cunoașterii mecanismului judiciar și dezvoltării unui spațiu judiciar comun european. Din perspectivă evolutivă, justiția civilă s-a remarcat printr-un intens proces de profesionalizare, o continuă diversificare a ramurilor dreptului privat, precum și prin specializarea și creșterea complexității normelor și procedurilor judiciare”, afirmă Mariana Ghena, într-un comunicat de presă.

Președintele CSM arată că este important ca instituțiile din sistemul judiciar să manifeste maxim de diligență pentru creșterea gradului de transparență, astfel încât acestea să fie deplin accesibile fiecărui cetățean în parte.

“Este o datorie de onoare să amintim cu acest prilej, publicului larg, că justiția este un serviciu pentru cetățeni și să arătăm că justiția din România se înscrie în standardele de modernitate europene, iar sistemul judiciar românesc se află la un moment de maturitate și înalt profesionalism. Este, de asemenea, un prilej al asumării oneste și responsabile a plusurilor și minusurilor, știut fiind că reformarea justiției este nu numai un proces de durată, ci și unul a cărei eficiență și finalitate presupune costuri și resurse. Numai prin efortul comun al factorilor responsabili neajunsurile cu care se confruntă instituțiile din justiție pot fi înlăturate pentru consolidarea unei justiții predictibile și unitare”, mai spune Mariana Ghena.

În opinia președintelui CSM, credibilitatea Justiției este o problemă de extremă actualitate, atât în societatea românească, cât și în spațiul european.

“Magistrații sunt parte a comunității, iar munca lor este parte a efortului comun de consolidare a unui stat de drept și a unei societăți moderne. Este vital să găsim resurse și mecanisme care să asigure menținerea păcii sociale, să răspundă eficient nevoii de dreptate socială și să genereze încredere crescândă în actul de justiție. Ziua Europeană a Justiției Civile este un bun prilej pentru noi toți, profesioniști ai dreptului, auditori de justiție, studenți, elevi sau simpli cetățeni să ne cunoaștem mai bine și să ne facem înțeleși altfel decât ca instanțe de judecată și părți în procese”, punctează Ghena.

AGERPRES/(AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/25/mariana-ghena-csm-ziua-europeana-a-justitiei-civile-este-un-prilej-al-asumarii-plusurilor-si-minusurilor-17-40-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *