Marte va fi mai aproape ca oricând de Pământ și nu poți rata asta

Marte va fi mai aproape de Pământ decât de obicei pe 31 iulie, când va fi la aproximativ 58 de milioane de kilometri distanță de Pământ. Planeta nu s-a mai apropiat atât de mult de a noastră din 2003, conform celor de la NASA.

Dacă cerul va fi senin, va fi simplu să observi planeta roșie. „Când vezi prima oară Marte cum răsare la est după apus, vei fi șocat de cât de strălucitor apare”, a explicat Diana Hannikainen, editor la Sky & Telescope. „Culoarea sa portocaliu-pal este ușor de recunoscut”.

Pe cer, ar trebui să observi o stea cu nuanțe roșiatice, care pare să strălucească cel mai tare. „Pe la sfârșitul lui iulie, Marte va fi vizibil la apus”, au explicat cei de la NASA într-un video. „Dar cel mai bun moment să îl vezi va fi la câteva ore după apus, când Marte va apărea mai sus pe cer. Marte va mai fi vizibil după iulie și august, dar cu fiecare lună mărimea sa aparentă se va micșora, pe măsură ce se îndepărtează de Pământ în orbita sa în jurul Soarelui”.

Dacă vrei să vezi planeta mai bine, dar nu ai cum să ajungi la un observator, un binoclu clasic ar trebui să fie de ajuns. Cu ajutorul acestuia, ai putea observa detalii surprinzătoare, precum furtuna uriașă de praf din atmosfera planetei – furtună care l-a făcut pe Opportunity, roverul de la NASA, să intre în modul hibernare până când se va mai calma.

Observarea furtunii de praf de pe Marte este extrem de utilă, dintr-o perspectivă științifică. „Acesta este unul din cele mai mari evenimente meteorologice pe care le-am văzut pe Marte”, a explicat savantul NASA Michael Smith. „Având un alt exemplu de furtună de praf, putem înțelegem mai bine ce se petrecce”.

Dacă vrei să te asiguri că nu vei rata apropierea lui Marte de la sfârșitul lui iulie, poți downloada o aplicație, precum Star Walk, care să îți ofere un ghid detaliat a ceea cec vezi pe cer, în funcție de locația în care te afli.

Sursa | Play Tech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *