Mesajul USR la nivel european: Populismul este toxic

Deputatele USR, Oana B├«zgan ╚Öi Cristina Prun─â, fac parte din delega╚Ťia care reprezint─â Parlamentul Rom├óniei la lucr─ârile sesiunii de prim─âvar─â a Adun─ârii Parlamentare a Consiliului Europei, care se desf─â╚Öoar─â ├«ntre 24-28 aprilie la Strasbourg.

Pe agenda reuniunii se reg─âsesc teme de actualitate ╚Öi interes precum amenin╚Ť─ârile la adresa valorilor europene reprezentate de cre╚Öterea populismului, xenofobiei, antisemitismului ╚Öi a islamofobiei ├«n Europa, accentuarea inegalit─â╚Ťilor de venituri ├«ntre femei ╚Öi b─ârba╚Ťi, protec╚Ťia femeilor refugiate de violen╚Ťa de gen, precum ╚Öi func╚Ťionarea institu╚Ťiilor democratice din Turcia ╚Öi situa╚Ťia drepturile omului ├«n Caucazul de Nord.

ÔÇ×Noul tip de populism care se r─âsp├ónde╚Öte ├«n Europa ╚Öi ├«n lume este mai agresiv dec├ót ├«n trecut ╚Öi┬ápromoveaz─â speran╚Ťele false ╚Öi frica ira╚Ťional─â, ├«n detrimentul valorile noastre europene de baz─â, precum drepturile omului, statul de drept, diversitatea ╚Öi unitatea. Acest tip de populism se folose╚Öte de multe ori de referendumuri ca instrumente de legitimitate democratic─â fals─â pe termen scurt,┬á├«n loc s─â implementeze┬ápolitici durabile pe termen lung. Este evident c├ót de toxic poate fi acest tip de populism ╚Öi ├«ncepem s─â vedem efectele sale peste tot ├«n lume.┬á├Än Fran╚Ťa, o ╚Ťar─â care are la baz─â principiile de egalitate, libertate ╚Öi fraternitate, patru din zece aleg─âtori au ales un candidat extremist la alegerile preziden╚Ťiale, ceea ce ar trebui s─â ne aduc─â aminte┬ác─â nu exist─â garan╚Ťii pentru democra╚Ťie, ci trebuie s─â lupt─âm ├«n fiecare zi pentru a-o┬áp─âstraÔÇŁ, a declarat Cristina Prun─â, deputat┬áUSR ├«n plenul Adun─ârii Parlamentare a Consiliului Europei.

USR┬árespinge noul tip de populism ╚Öi promoveaz─â valorile europene ╚Öi consolidarea democra╚Ťiei, pentru a ├«mpiedica politica urii ╚Öi a diviz─ârii.

ÔÇ×Misiunea noastr─â ca parlamentari┬áar trebui s─â fie g─âsirea unei modalit─â╚Ťi de a crea ├«n r├óndul oamenilor speran╚Ťe care se bazeaz─â pe principii cu adev─ârat democratice, pe solu╚Ťii ra╚Ťionale ╚Öi plauzibile. Aceasta, cred, este singura modalitate de a lupta pentru valorile ╚Öi principiile noastre europene┬á╚Öi pentru a ├«mpiedica politica urii ╚Öi a diviz─âriiÔÇŁ, a sus╚Ťinut deputata USR Cristina Prun─â.

Oana B├«zgan,┬ápre╚Öedint─â a Comisiei pentru egalitatea de ┼čanse pentru femei ┼či b─ârba┼úi din Camera Deputa╚Ťilor, a sus╚Ťinut ├«n cadrul┬áAdun─ârii Parlamentare c─â r─âsp├óndirea noului tip de populism are ca urmare o┬átendin╚Ť─â regresiv─â┬á├«n ceea ce prive╚Öte egalitatea de gen ├«n societ─â╚Ťile europene.

ÔÇ×Cazurile recente arat─â c─â societatea se afl─â ├«ntr-un declin ├«n ceea ce prive╚Öte egalitatea de gen, iar num─ârul actelor de violen╚Ť─â ├«mpotriva femeilor este ├«n continu─â cre╚Ötere. Politicieni populi┼čti promoveaz─â ╚Öi cultiv─â modele familiale care nu mai sunt de actualitate. De cele mai multe ori, demagogia intrinsec─â tot mai frecvent─â ├«ncurajeaz─â explicit violen╚Ťa la toate nivelurile sociale, ├«ncerc├óndu-se reducerea statutului femeii doar la nivelul de reproducere ╚Öi de ├«ngrijire a gospod─ârieiÔÇŁ, a explicat deputata USR Oana B├«zgan.

Adunarea parlamentar─â a Consiliului Europei este unul dintre cele dou─â organe statutare ale Consiliului Europei, organiza╚Ťie interna╚Ťional─â dedicat─â ap─âr─ârii drepturilor omului, a democra╚Ťiei ╚Öi a statului de drept. Adunarea este format─â din 318 de parlamentari delega╚Ťi de c─âtre parlamentele na╚Ťionale ale celor 47 de state membre ale Consiliului ╚Öi ├«n general se ├«ntrune╚Öte de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o s─âpt─âm├ón─â de la Strasbourg. Adunarea Parlamentar─â alege judec─âtorii Cur╚Ťii Europene a Drepturilor Omului. Rom├ónia a devenit al 32-lea membru al Consiliului Europei pe 7 octombrie 1993.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *