Microparticule de plastic, descoperite în corpurile tuturor mamiferelor marine – Studiu

Toate exemplarele de delfin, focă şi balenă studiate de o echipă de cercetători britanici după ce au fost găsite eşuate pe ţărmuri din Marea Britanie aveau microparticule de plastic în sistemul digestiv.

Oamenii de ştiinţă au analizat cincizeci de animale din zece specii diferite care au decedat din diverse cauze. În stomacul şi intestinele tuturor exemplarelor au fost identificate particule de microplastic, cu dimensiuni sub cinci milimetri.

Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit că avem microplastic în noi, pe care îl consumăm oriunde ne-am afla în Europa

Marea majoritate a particulelor erau fibre sintetice rezultate în urma descompunerii hainelor sau a plaselor de pescuit. Altele erau fragmente care, după părerea specialiştilor, au făcut parte din obiecte mai mari precum ambalaje utilizate în industria alimentară sau sticle de plastic.

”Este şocant – însă nu surprinzător – că toate animalele au ingerat microplastic”, a declarat cercetător-principal Sarah Nelms de la Universitatea Exeter.

”Numărul particulelor din fiecare animal a fost relativ mic, o medie de 5,5 particule pe animal, ceea ce sugerează că acestea ajung să treacă prin sistemul digestiv sau sunt regurgitate. Deocamdată nu cunoaştem ce efecte ar putea avea microparticulele de plastic sau substanţele chimice de pe ele sau din ele asupra mamiferelor marine”, a adăugat Nelms.

În corpul animalelor al căror deces a fost provocat de boli infecţioase a fost identificat un număr uşor mai ridicat de particule în comparaţie cu vieţuitoarele care au murit ca urmare a rănilor sau din alte cauze.

Studiu: microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare

În opinia profesorului Brendan Godley de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al Universităţii din Exeter, nu poate fi trasă o concluzie fermă cu privire la semnificaţia acestei asocieri.

”Ne aflăm în etapele incipiente ale înţelegerii acestui poluant ubicuu. Mamiferele marine sunt santinele ideale ale impactului pe care îl avem asupra mediului marin deoarece ele au, în general, o perioadă lungă de viaţă şi multe dintre ele se situează în partea superioară a lanţului trofic. Concluziile noastre nu sunt o veste bună”, a atras atenţia cercetătorul.

Echipa care a efectuat studiul publicat în jurnalul Scientific Reports a precizat că bacteriile, virusurile şi contaminanţii transportaţi de fragmentele de plastic reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cercetarea a fost susţinută de organizaţia ecologistă Greenpeace.

”Faptul că în sistemul digestiv al tuturor mamiferele marine testate a fost descoperit microplastic este un lucru ameninţător, demonstrând amploarea poluării cu plastic din mările noastre”, a subliniat o reprezentantă a Greenpeace Marea Britanie, Louise Edge.

”Este o dovadă în plus că Guvernul şi marile companii trebuie să îşi concentreze eforturile asupra reducerii drastice a utilizării şi deversării plasticului, asupra stopării fluxului de poluare cu plastic în râurile şi oceanele noastre şi în gurile vieţuitoarelor marine”, a adăugat reprezentanta Greenpeace.

Studiu: 90% dintre brandurile de sare testate la nivel global conțin microplastice

Un alt studiu publicat anul trecut de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester a descoperit niveluri ridicate de microparticulele de plastic în râurile din Marea Britanie şi a dovedit că mare parte din acestea ajung în larg în urma inundaţiilor.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *