Mihai Călin, atac la Ion Caramitru: „Nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes”

Actorul Mihai Călin îl critică, într-o scrisoare deschisă, pe directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru. Îl acuză pe acest de lipsă de profesionalism și că profită de funcția sa, atât din punct de vedere mediatic, cât și financiar.

„Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a înfiera doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au permis să trimită, în primăvară ,un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau o serie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri”, a scris Mihai Călin în scrisoarea publicată pe pagina sa de Facebook.

Nu vreți, de fapt, profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni.

Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze, la final de mandat, cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs)”, a scris Mihai Călin.

„Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs. (10% din încasări). Asta în timp ce spectacole precum Vizita”, Regele Lear, Livada de vișini”, No man’s land”, Romeo și Julieta sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800 -900 de mii de RON la fiecare.

Teatrul (chiar și managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, considerație și chiar grijă pentru colegi și public. Sunteți egoist și disprețuitor dar, bineînțeles, asta nu e ilegal. Atmosfera e dominată de nemulțumiri, bârfe și frică de a vorbi liber”, a mai scris Mihai Călin.

Editor web: Monica Bonea

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/ Cultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *