Ministerul Justiției al FR vrea să interzică „schema moldovenească”

Ministerul Justiției al FR vrea să interzică „schema moldovenească”

Ministerul rus al Justiției a trimis spre aprobare un proiect de lege care interzice scoaterea fondurilor de pe teritoriul țării în baza titlurilor executorii (așa-numita „schemă moldovenească”), transmite Noi.md cu referire la gazeta.ru.

Este vorba despre spălarea banilor de proveniență dubioasă prin intermediul documentelor executive. Schema presupune transferul de fonduri de la o companie debitoare rusă printr-o hotărîre judecătorească în conturile unei contrapărți străine. Datorită statutului special al titlurilor executorii în Rusia, băncile sînt obligate să efectueze astfel de tranzacții. Schema a devenit cunoscută publicului larg în 2017, după o investigație efectuată de Novaya Gazeta și Centrul de Studiere a Corupției și Crimei Organizate (OCCRP).

Atunci jurnaliștii au aflat că, cu ajutorul „spălătoriei moldovenești”, în perioada 2011-2014, din Rusia prin Lituania și Moldova au fost retrase cel puțin 21 de milioane de dolari din veniturile penale. Autorii anchetei au numit operațiunea drept cea mai mare spălare de bani criminali din istoria CSI. De atunci, schema a fost modernizată în repetate rînduri.

Ministerul Justiției a anunțat că a pregătit un mecanism prin care sancțiunile privind titlurile executorii pot fi transferate numai în conturile organizațiilor financiare înregistrate în Rusia. Banca Centrală aprobă inițiativa, considerînd că poate minimiza cu adevărat legalizarea banilor prin transferuri străine. Rosfinmonitoring, de asemenea, a susținut proiectul de lege.

Finanțatorii și băncile intervievate de Izvestia au susținut în general proiectul de lege pregătit de minister. Cu toate acestea, ei au menționat că este puțin probabil ca fraudele cu titlurile executoriii să scadă semnificativ, deoarece abuzuri de acest fel au loc în ultima perioadă în țară, dar nu peste hotare

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/in-lume/ministerul-justitiei-al-fr-vrea-sa-interzica-schema-moldoveneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *