Ministerul Justiției: Vor fi demarate procedurile de transfer al cetățenilor români condamnați în Danemarca

Procedurile de transfer al cetățenilor români condamnați în Danemarca vor fi demarate în perioada imediat următoare, la solicitarea autorităților daneze, în baza cadrului juridic procedural aplicabil, a anunțat Ministerul Justiției într-un comunicat transmis, marți AGERPRES.

788ca02e-4e8a-4efa-801b-46692d96395f

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut săptămâna trecută o întrevedere cu omologul său danez, Soren Pape Poulsen, în marja Consiliului JAI de la Luxemburg.

Toader a prezentat o serie de măsuri adoptate la nivel național prin care se urmărește îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării din penitenciare, în aplicarea hotărârii pilot a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată la 25 aprilie 2017 în cauza Rezmiveș și alții împotriva României, a informat MJ.

“Abordarea autorităților române sub acest aspect este una pe două planuri: cel legislativ și, respectiv, cel administrativ, al infrastructurii spațiilor de detenție. Cât privește planul legislativ, o măsură importantă este cea care consacră așa numitul ‘recurs compensatoriu’ (instituit prin Legea 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal), care va produce efecte începând cu 19 octombrie 2017, cu impact pozitiv asupra capacităților de detenție din penitenciare”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, tot în domeniul execuțional penal, este avută în vedere și executarea pedepsei sau a unei fracții din pedeapsă sub supraveghere cu brățară electronică, un proiect de lege cu acest obiect fiind în prezent în lucru la Ministerul Justiției. De asemenea, un proiect de lege privind grațierea se află în procedură legislativă parlamentară, fiind la acest moment în dezbatere în Camera decizională, a adăugat sursa citată.

Cât privește planul infrastructurii, ministrul Toader a vorbit despre aprobarea de construire a două penitenciare noi, extinderea capacității de cazare cu pavilioane noi, renovarea spațiilor de detenție existente.

“Ministrul danez a apreciat eforturile autorităților române, în special ale ministrului Justiției, în soluționarea acestui dosar și a problematicii condițiilor din penitenciarele române. La nivel de experți, au fost stabilite contacte pentru inițierea corespondenței necesare între cele două ministere”, a precizat Ministerul Justiției.

Conform MJ, problematica transferului în România pentru cetățenii români condamnați în Danemarca este una recurentă pe agenda cooperării judiciare bilaterale dintre cele două state, amplificată în contextul unor recente decizii ale Curții Supreme din acest stat prin care se refuză aducerea în țară a respectivelor persoane având în vedere condițiile de detenție, se mai arată în comunicat.

“Luând act de faptul că o problematică similară este ridicată și pe agenda cooperării judiciare române în relația cu alte state membre ale Uniunii Europene, Ministerul Justiției va proceda în același mod și în celelalte cazuri”, a indicat sursa citată.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa Agerpres | Justitie
https://www.agerpres.ro/justitie/2017/10/17/ministerul-justitiei-vor-fi-demarate-procedurile-de-transfer-al-cetatenilor-romani-condamnati-in-danemarca-13-33-00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *