Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: UE trage de timp ”pentru a obține mai mulți bani”

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a acuzat marți Uniunea Europeană că trage de timp ”pentru a obține mai mulți bani” în negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează AFP.

2764ccb0-a243-416a-966e-3f4c3223b8b5

”Ei trag de timp pentru a vedea dacă pot să obțină de la noi mai muți bani și, sincer, ceea ce se întâmplă este evident pentru toată lumea”, a declarat el în fața deputaților.”Aceasta va dura, dar sunt sigur că vom ajunge să obținem un rezultat satisfăcător pentru toată lumea”, a adăugat negociatorul-șef britanic.

Soluționarea din punct de vedere financiar este unul dintre aspectele cele mai delicate ale negocierilor ieșirii Marii Britanii din UE. Bruxelles-ul a făcut din aceasta o prioritate, odată cu soarta cetățenilor europeni și consecințele Brexit-ului pentru Irlanda, înainte de orice discuție privind viitoarele relații.

David Davis a dat asigurări că s-au înregistrat progrese în problema drepturilor cetățenilor și că discuțiile privind frontiera irlandeză au avansat ”pe cât posibil”, dar a avertizat că angajamentele financiare ”nu pot sosi decât mai târziu”.

”Am atins limitele a ceea ce putem atinge” în negocieri, a adăugat el, făcând apel la trecerea la etapa următoare: viitoarele relații între cele două părți.

David Davis și-a exprimat speranța că liderii UE, reuniți joi și vineri la Bruxelles, ”vor recunoaște progresele făcute și îi vor da lui Michel Barnier (negociatorul-șef al UE pentru Brexit) un mandat pentru a avansa în ritmul și spiritul de cooperare ce prevalează în prezent”.

La summitul lor, liderii europeni trebuie să decidă dacă s-au înregistrat ”progrese suficiente” în cele trei dosare prioritare, înainte de a putea discuta cu Marea Britanie despre viitoarele relații comerciale.

Davis a participat luni seara la un dineu de lucru care i-a reunit pe premierul britanic Theresa May și pe șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/17/ministrul-britanic-pentru-brexit-david-davis-ue-trage-de-timp-pentru-a-obtine-mai-multi-bani–20-19-47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *