Ministrul Daea vrea sa arda campurile de porumb ca sa scape de pesta: Vectorul uman e cel mai periculos

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis ordin sa fie distruse toate culturile de porumb pe unde au trecut mistreti in zonele in care au fost semnalate cazuri de pesta porcina.

Intrebat de Libertatea daca este adevarat ca a dat acest ordin, Petre Daea a raspuns ca “Da. Prin ordin de ministru, am decis punctual sa se distruga culturile de porumb, dar numai in zonele de focar unde a fost confirmata pesta porcina africana”.

Acesta a precizat ca, daca exista un focar de pesta porcina confirmata la porc mistret si tot in aceeasi zona exista si culturi de porumb unde se observa ca a trecut mistretul, atunci se izoleaza cu brazda zona afectata si va fi distrusa prin ardere.

“Cand omul vede ca are porumbul culcat de mistret, el il culege si-l duce in ograda, ca sa nu-l piarda. Dar acest porumb reprezinta un vector de propagare, deoarece mistretul bolnav il contamineaza prin bale si excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupa cu prevenirea si combaterea sa le explice oamenilor sa lase porumbul acolo, ca o sa fie despagubiti”, a punctat ministrul Daea.

Ministrul a precizat ca nu exista riscul ca exportul de porumb sa fie afectat si ca oamenii vor fi despagubiti.

“Oamenii nu o sa piarda nimic. Vor fi despagubiti si pentru porumb. Este foarte important ca toata lumea sa respecte toate aceste masuri, pentru ca aceasta boala la porci este grava si numai asa putem sa o combatem”, a mai spus Daea.

Ministrul a mentionat ca, daca oamenii ar respecta regulile, nu ar exista riscul unei epidemii la nivelul tarii.

“Acest risc ar fi minim, daca lumea ar respecta regulile. Vectorul uman este cel mai periculos. Focarul din 15 iulie 2017 de la Satu Mare si focarul din 11 ianuarie, tot e acolo, a fost provocat de un cetaten care a adus carne infestata din Ucraina. La fel si cand a aparut focarul de la Braila, tot un cetatean a stat la baza propagarii.

Au inceput sa apara si focare false, pentru ca oamenii au inceput sa-si taie porcii si nu mai stim daca au incercat sa ascunda faptul ca le-au murit. In Constanta am gasit si o ferma ilegala de porci mistreti”, a completat Daea.

Ministrul a facut un apel la oameni sa nu ascunda porcii.

“Le spun clar oamenilor sa nu ascunda porcii, ca virusul se pastreaza si vor continua sa moara! Ii despagubim pe toti, e nevoie ca fiecare sa spuna adevarul. In locul porcilor luati, vom aduce porci-santinela, ca sa vedem daca virusul mai e prezent”, a punctat el.

Conform ordinului dat de minister, in zonele afectate de boala, suprafetele vor fi verificate inainte de recoltare. De asemenea, este interzisa recoltarea plantelor sau transportul acestora in alte zone, iar dezinfectarea masinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie, arata Mediafax, citand agrointel.ro.

ANSVSA a anuntat existenta a 547 de focare de pesta porcina, in 98 de localitati din judetele Tulcea, Costanta, Braila, Galati, Ialomita, Bihor, Salaj si Satu Mare.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *