Ministrul Gabriel Petrea: Am ajuns către forma finală a legii dialogului social

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat sâmbătă la Satu Mare că are o formă aproape finală a noii legi a dialogului social, urmând să fie trimisă în Parlament și să intre în vigoare de anul viitor.

746e0a17-22a6-420c-9da6-13235368790b

“Noi negociem încă de la începutul anului aceste modificări pentru că ne-am dorit să existe un consens între partea sindicală și partea patronală. Având în vedere că nu am primit un punct de vedere comun din partea acestora, noi am devenit arbitru și, în ultima perioadă, am ajuns către forma finală a legii. Luni mai avem o întâlnire cu confederațiile sindicale și patronale la nivel național și în funcție de feed-back-ul pe care o să îl primim din teritoriu sper ca în cel mai scurt timp să avem o formă finală pe care să o trimitem în Parlament. În Parlament, într-un mod democratic, va exista o dezbatere publică, eu vreau ca această lege să fie cunoscută de toată lumea și, în funcție de cât durează în Parlament, va putea intra în vigoare în anul următor”, a precizat Petrea.

Ministrul a efectuat vizite în mai multe județe ca să discute cu sindicaliștii și patronatele pentru a aduce modificări la noua lege a dialogului social.

“Sunt într-un turneu prin țară pentru a participa la comisiile de dialog social, în vederea dezbaterii modificărilor la Legea 62 ori privind dialogul social și a Hotărârii de Guvern 1260 care reglementează sectoarele de activitate. Am vrut neapărat să luăm și pulsul din teritoriu, pentru că din comisiile de dialog fac parte și reprezentanții în teritoriu ai sindicatelor și patronatelor, și vrem să vedem dacă aceștia sunt de acord cu modificările propuse de noi și unde mai trebuie făcute modificări astfel încât în cel mai scurt timp să ajungem la o formă finală a legii care să fie intodusă în Parlament”, a spus ministrul.

Proiectul noii legi prevede stipularea în contractele colective de muncă la nivel de sector a tuturor problemelor.

“Principala problemă care există în momentul de față este că sectoarele de activitate, așa cum sunt ele definite, practic fac imposibilă negocierea colectivă. Sunt atât de complexe încât pentru a-și lua reprezentativitate ai nevoie de un număr atât de mare de angajați din acel sector de activitate, astfel încât nu poți ajunge niciodată la acest nivel de reprezentativitate. Fie patronatele, fie sindicatele. În momentul de față noi mărim numărul de sectoare la 66 și definim sectorul de activitate după specificul muncii angajaților. Practic, dacă vrei să închei un contract colectiv de muncă la nivel de sector, trebuie să definești problemele din acel sector, astfel încât să poți să-l rezolvi, fie că vorbim de condiții de muncă, fie că vorbim de migrația personalului și de necesitatea personalului calificat, fie că vorbim de concedii, de ore libere, de ore suplimentare. Toate aceste lucruri trebuie negociate în contractul colectiv de muncă la nivel de sector, astfel încât cei care lucrează acolo să aibă asigurată o bunăstare prin salarizare și condițiile de muncă”, a explicat acesta.

De asemenea, ministrul dorește ca în noua lege să se prevadă ca reprezentanții angajaților dintr-o unitate să fie aleși democratic.

“Un alt lucru pe care îl reglementăm este negocierea colectivă la nivel de unitate, pentru că în România în momentul de față foarte multe din contractele colective la nivel de unitate sunt încheiate cu reprezentanți ai salariaților care nu sunt aleși de salariați, ci sunt fie desemnați, fie nu există o procedură transparentă de alegere a acestora. Noi ne dorim ca în unitățile unde nu există sindicat reprezentativ sau nu există mai multe sindicate, acest reprezentant al salariaților să fie ales de către toți angajații într-un mod democratic, astfel încât ei să reprezinte drepturile și libertățile angajaților și nu pe cele ale patronilor”, a subliniat Gabriel Petrea.

AGERPRES/(A — autor: Gheorghe Pietrar, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/21/ministrul-gabriel-petrea-am-ajuns-catre-forma-finala-a-legii-dialogului-social-12-27-16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *