Ministrul Muncii explica noua Lege a pensiilor: Este foarte bine lucrata, nu sunt motive sa fie atacata la CCR

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat vineri proiectul noii legi a pensiilor.

Actul normativ a fost publicat joi seara si a intrat in dezbatere publica. Observatiile si propunerile pot fi trimise in urmatoarele 10 zile.

Olguta Vasilescu a precizat ca nicio pensie nu va scadea si ca in 2022 statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, la fel ca in anul 2016.

Ministrul Muncii este insa optimist si afirma ca vor exista bani pentru ca vor creste incasarile cu contributiile.

“Incasarile vor creste, sunt estimate la 99,7 miliarde lei, fata 55,9 de miliarde de lei in anul 2018”, a declarat Olguta Vasilescu.

Potrivit acesteia, noul proiect al legii pensiilor va elimina inechitatile din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal sa aiba pensii diferite.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, prezentarea proiectului noii legi a pensiilor de catre ministrul Muncii

– Noua lege se bazeaza pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, solidaritate sociala, imprescriptibilitate.

– La capitolul perioade necontributive se adauga doctoratul si masteratul.

– Daca s-au facut 3 facultati se ia in calcul una singura, cea pe care o alege fiecare persoana.

– Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificari. Tin sa precizez cateva aspecte importante. Varsta minima de pensionare ramane neschimbata.

– La pensia pentru limita de varsta trebuie indeplinite cumulativ conditiile de vechime minima si varsta standard de pensionare.

– Femeile care au realizat stadiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

– Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil.

– Pensia anticipata (cu penalizare) este actuala pensie anticipata partiala si se mentin prevederile legale in vigoare.

– In cazul pensiei de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale independente, in paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata, gradul II e caracterizat de deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata, iar gradul III e caracterizat de deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata.

– Pensia de urmas. Apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor.

– Pensia minima se calculeaza raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

– Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. In cazul in care din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta.

– Am vrut astfel sa rezolvam inechitatile. De exemplu, in actuala legislatie un pensionar cu vechime de 13 ani primeste 640 de lei, unul care a lucrat 19 ani primeste 640 de lei, iar cel cu o vechime de 33 de ani primeste tot 640 de lei. Potrivit noului proiect se vor face diferentieri.

– Foarte important: nicio pensie nu va scadea.

– Legea se aplica etapizat pana in anul 2021.

– Statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei in 2022, la fel ca in anul 2016. Incasarile vor creste, sunt estimate la 99,7 miliarde lei, fata 55,9 miliarde de lei in anul 2018.

– Transferul contributiilor a dus la injumatatirea deficitului bugetului de pensii.

– Respectam promisiunile pe care le-am facut pensionarilor de a remedia inechitatile din sistem.

– Pensia de stat poate fi cumulata cu pensia speciala. Pensia de stat este un drept constitutional care nu poate fi luat de nimeni.

– La pilonul II, singura modificare este legata de procentul de transfer incasat de firmele care administreaza, de 2,5%. Casa de Pensii face operatiunea de colectare a banilor de transfer si este normal sa ia macar 0,5% din acest transfer. Procentul se ia din comision.

– La noul proiect au lucrat foarte multe persoane, legea este lucrata foarte bine si nu sunt motive sa fie atacata la Curtea Constitutionala. Noua lege este rodul a peste un an de simulari pe zeci de mii de pensii.

– Legea are atat sprijinul doamnei prim ministru, al partenerilor de coalitie, domnul Dragnea a lucrat la ea, domnul Tariceanu a vazut-o si s-a declarat multumit.

**************************

Cu toate ca Olguta Vasilescu a anuntat ca va prezenta azi proiectul noii legi a pensiilor, Liviu Dragnea, i-a luat-o inainte si a prezentat el actul normativ joi seara, in cadrul unei emisiuni TV.

Liderul PSD a spus ca pensiile se vor tripla fata de 2016, dar ca bugetul rezista si nici nu se pune problema cresterii contributiilor.

Suma pe care insa va trebui sa o suporte bugetul este foarte mare, Dragnea estimand ca in 2021 va ajunge la 125,2 miliarde de lei. Totodata, sunt numeroase modificari. Chiar daca spune ca nu va scadea nicio pensie, Dragnea a evitat sa isi asume el raspunderea pentru lege, sustinand ca s-a lucrat in echipa.

Vezi cum explica Liviu Dragnea noua Lege a pensiilor si impactul ei asupra bugetului

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *