Ministrul Teodor Meleșcanu a discutat despre dosarul nuclear iranian, luni, la Consiliul Afaceri Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg, discuțiile miniștrilor din statele membre ale Uniunii Europene axându-se în principal pe dosarul nuclear iranian, Republica Populară Democrată Coreeană, respectiv politica UE în domeniul drepturilor omului.

546ce691-5ce6-488f-9011-1e4f4ee4b9e9

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES, în cadrul dezbaterii consacrate dosarului nuclear iranian au fost evaluate perspectivele acordului în contextul evoluțiilor recente. Participanții și-au exprimat sprijinul unanim cu privire la respectarea de către Iran a prevederilor Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), dar și unele îngrijorări cu privire la programul balistic și politica regională ale Iranului.

Ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a reiterat sprijinul deplin pentru implementarea în continuare de către Iran a JCPOA, aspect esențial pentru restabilirea încrederii comunității internaționale cu privire la programul nuclear iranian. “România recunoaște progresele înregistrate până în prezent de către Iran și insistă asupra importanței continuării eforturilor în această direcție”, a evidențiat oficialul român în intervenția sa pe această temă.

În contextul escaladării tensiunii în Peninsula Coreeană, miniștrii de externe au condamnat în termeni fermi acțiunile provocatoare ale autorităților nord-coreene, accelerarea continuă a programului nuclear și balistic nord-coreean fiind considerată o violare gravă a obligațiilor internaționale. A fost adoptat un nou pachet de măsuri restrictive autonome ale UE, fiind salutată transpunerea completă a celei mai recente rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul Teodor Meleșcanu a condamnat ferm continua escaladare a tensiunilor și a reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul eforturilor internaționale vizând denuclearizarea prin mijloace pașnice și într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene, mai precizează MAE.

Miniștrii de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind politica drepturilor omului, punându-se accent pe continuarea promovării de către UE a valorilor universale și gestionarea mai eficientă a provocărilor din acest domeniu, inclusiv în cadrul organizațiilor multilaterale. Ministrul român de externe a subliniat importanța principiilor universalității, indivizibilității și a interdependenței drepturilor omului.

În cadrul dejunului de lucru, miniștrii europeni de externe au discutat situația din Turcia, în principal prin prisma contextului de securitate regional. A reieșit preocuparea față de multitudinea provocărilor de securitate la adresa stabilității regiunii, cu implicații directe asupra securității Uniunii Europene. Cu acest prilej, ministrul român de externe a insistat asupra necesității unei abordări pragmatice și constructive, precum și pentru continuarea relației strânse și a dialogului politic cu Turcia, în măsură să ofere soluții eficiente la provocările comune.

“Turcia este un partener strategic pentru România, a cărui stabilitate este importantă atât din perspectiva de membru NATO, cât și din cea de partener-cheie al UE, inclusiv prin implicațiile la nivel regional, în zona Mării Negre. România rămâne angajată într-o abordare constructivă și echilibrată în interesul comun al relației UE-Turcia”, a arătat ministrul de externe Teodor Meleșcanu, potrivit sursei citate.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Mihai Simionescu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/16/ministrul-teodor-melescanu-a-discutat-despre-dosarul-nuclear-iranian-luni-la-consiliul-afaceri-externe-20-08-57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *