Ministrul Transporturilor: Criza vagoanelor de la CFR Calatori frizeaza asasinatul economic. Voi sesiza procurorii

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a anuntat, vineri, ca va sesiza procurorii pentru a investiga de ce s-a ajuns ca “din 1.200 de vagoane pe care CFR Calatori ar trebui sa le aiba in trafic, are doar 800 de vagoane” si a apreciat ca situatia “frizeaza asasinatul economic”.

“Din 1.200 de vagoane pe care CFR Calatori ar trebui sa le aiba in trafic, are doar 800 de vagoane, deci lucreaza cu doua treimi din parcul sau, lucru generat de nesustinerea activitatilor de reparare a vagoanelor la ritmul corespunzator in anii trecuti.

La inceputul mandatului meu, in ianuarie-februarie, am gasit 400 de vagoane si jumatate din trenurile Sageata Albastra, ansamblurile de zi, trase la gard. Pentru ca sa le repunem in piata, am luat masuri de repornire a unor licitatii privind reparatia acestor vagoane, pot sa spun ca azi avem semnate contracte insa este prea tarziu pentru a produce efecte asteptate anul acesta si mai ales in sezonul de varf”, a declarat ministrul Transporturilor, intr-un interviu la DCNews.

“Pierdem si nu pot sa nu ma refer la faptul ca responsabilitatile celor care au administrat interesele caii ferate, companiei de calatori in anii trecuti, frizeaza asasinatul economic, pur si simplu.

Sa duci compania nationala de transport pasageri intr-un deficit de 30% din capacitatea sa de transport este extrem de grav si acest lucru eu nici nu cred ca a fost intamplator, pentru ca – spre exemplu – anul trecut, din 80 de milioane, nu au cheltuit aproape nimic pe reparatii.

Si in raspunsul pe care l-am primit de la fostul manager mi-a explicat ca nimeni nu se prezinta la licitatiile de reparatii, lucru absolut fals”, a mai spus oficialul.

Liviu Sova a adaugat ca va sesiza procurorii, dupa ce a facut evaluari interne cu privire la situatia vagoanelor de la CFR Calatori.

“Am facut evaluari interne si am rezultate care ma indreptatesc sa promovez, desi nu imi place lucrul acesta ca panaceu universal, sa apelez la investigatii profesioniste, din partea procurorilor, profesionisti zic, pentru a vedea despre ce este vorba.

Iar managementul in care este inclus si Consiliul de Administratie al CFR Calatori va beneficia, cu ghilimelele de rigoare, de o sesizare din partea mea catre organele statului care sa aiba abilitatile, calificarea si prerogativele sa faca investigatii consistente in acest domeniu.

Pentru ca este prea putin sa spunem Nu am cheltuit 80 de milioane, am facut licitatii, nu s-a prezentat nimeni, uite am pierdut o treime din parc“, a mentionat ministrul Transporturilor.

Citeste si Sindicalistii CFR avertizeaza ca managementul deficitar al companiei va duce la o catastrofa

La inceputul lunii iulie, Confederatia Meridian si Federatia sindicatelor din transporturile feroviare au avertizat ca achizitia in 2021-2023 de material rulant (vagoane) pentru CFR Calatori, prin intermediul Autoritatii de Reforma Feroviara, “va fi tardiva” si “ii va favoriza doar pe operatorii straini de transport”.

“Confederatia Sindicala Nationala Meridian si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) considera ca proiectul implementat de Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) cu asistenta Bancii Europene de Investitii (BEI), in scopul achizitiei de material rulant, poate raspunde unor viitoare nevoi ale operatorilor de transport feroviar, insa nu are cum sa ajute in prezent la achizitia urgenta de material rulant pentru CFR Calatori SA si nici pentru operatorii romani privati de transport feroviar de calatori”, aratau reprezentantii sindicatelor.

Obiectivul acestui program implementat in colaborare cu experti selectati de BEI este de a sprijini nou infiintata Autoritate de Reforma Feroviara sa realizeze in perioada urmatoare achizitii de material rulant pentru a fi pus, in anumite conditii, la dispozitia operatorilor de transport feroviar de pasageri din Romania.

Sarcinile atribuite consultantilor in acest proiect sunt:
1. Realizarea unui studiu de fezabilitate (pana la sfarsitul anului 2019);
2. Realizarea procedurilor de atribuire a Contractelor de Serviciu Public;
3. Realizarea procedurilor de licitatie a materialului rulant (pana in anul 2021 cu finalizare in 2023);
4. Depunerea cererii de finantare din fonduri UE (daca nu se depaseste termenul prevazut pentru folosirea acestor bani europeni).

“ARF doreste ca prin acest proiect sa innoiasca parcul de material rulant pentru transportul de pasageri din tara noastra cu 100 de rame electrice noi (EMU), insa, din pacate, termenele si conditiile legale care sunt impuse de procedurile birocratice nationale si europene scot din joc nu numai pe principalul operator de transport feroviar de calatori din Romania, CFR Calatori SA, dar si pe ceilalti operatori privati din acest domeniu de activitate.

In situatia in care se continua cu aceeasi abordare de pana acum, putem spune ca rezultatele implementarii proiectului ar putea sa fie deosebit de favorabile numai operatorilor de transport feroviari din strainatate”, au mentionat reprezentantii sindicatelor.

In concluzie, arata sindicalistii, “in contextul in care cererea de servicii de transport feroviar pasageri este mult mai mare decat oferta operatorilor din piata, CSN Meridian si FSTFR mai trag inca o data un semnal de alarma asupra crizei de la CFR Calatori, datorata in special lipsei automotoarelor, ramelor electrice, vagoanelor si locomotivelor, fara de care nu se pot asigura nevoile pietei de transport feroviar din Romania, cu un impact direct asupra calatorilor”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *