Mișa, despre buget: Îmbunătățirea colectării, vânzarea apei grele și a licențelor 5G vor genera o creștere a veniturilor, în 2018

Îmbunătățirea colectării, vânzarea apei grele și a licențelor 5G vor genera o creștere a veniturilor la buget, anul viitor, a declarat marți Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice, la Palatul Parlamentului.

ff853b7e-1bf1-4348-a43d-fa798d99bc14

“Nu apreciem că veniturile sunt supraevaluate. În cursul anului 2017, pe 10 luni, comparativ cu anul 2016, avem o creștere de venituri de 12,85 miliarde lei. Nu cred că mai putem spune că veniturile nu sunt sustenabile pentru viitor. Am adus în discuție și elemente care vor genera o creștere a veniturilor, atât din punct de vedere al veniturilor fiscale, aici fiind câteva elemente la nivelul îmbunătățirii colectării, la nivelul implementării caselor de marcat, cât și venituri de natură nefiscală prin vânzarea apei grele care are cel mai bun procent din UE și vânzarea de licențe 5G. Din aceste motive veniturile vor fi mai mari și nu există niciun risc”, a spus Mișa.

Instituțiile și autoritățile administrației centrale vor trebui să reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării cu 10%, în 2018, a declarat ministrul Finanțelor, în cadrul dezbaterii pe marginea bugetului pe 2018, în Comisiile reunite de buget-finanțe, din Parlament.

“S-au luat măsuri pentru compensarea muncii suplimentare numai cu timp liber, neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizațiilor de hrană și de vacanță, neacordarea de ajutoare sau plăți compensatorii la pensionare. În 2018 ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice ale administrației centrale vor trebuie să reducă cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției cu 10% comparativ cu plățile efectuate în 2017, cu anumite excepții. De asemenea, nu vor achiziționa autoturisme și mobilier, cu anumite excepții, iar posturile vacante vor fi blocate”, a spus Mișa.

Potrivit acestuia, principalele priorități asumate de Guvern pentru 2018 sunt sănătatea, educația și infrastructura.

“Aceste domenii au beneficiat și vor beneficia în continuare în cursul anului 2018 de investiții suplimentare semnificative, dar și de îmbunătățirea calității activității în aceste domenii printr-o salarizare mai stimulativă. S-au adoptat mai multe măsuri de salarizare, de mărire, în domeniul sănătății, în special, cât și în domeniul educației. În 2018 cheltuielile destinate investițiilor vor însuma 38,5 miliarde lei, adică 8,5 miliarde euro, reprezentând 4,2% din PIB-ul anului 2018. Creșterea față de anul 2017 este de 42,5%. S-a acordat o importanță foarte mare sectorului de investiții. Sunt avute în vedere consolidarea investițiilor publice, în special în infrastructură și creșterea gradului de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o creștere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro și un câștig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97 % din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Potrivit ministrului Finanțelor, veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB, iar cheltuielile la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Comisiile de specialitate din Parlament au început, marți, dezbaterile pe proiectul de buget aferent anului 2018.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa Agerpres | Economie
https://www.agerpres.ro/economie/2017/12/12/misa-despre-buget-imbunatatirea-colectarii-vanzarea-apei-grele-si-a-licentelor-5g-vor-genera-o-crestere-a-veniturilor-in-2018-15-03-44

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *