Mișcarea România Împreună condamnă intervenția brutală și disproporționată a autorităților împotriva cetățenilor români

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a criticat în termeni duri reacția Guvernului la evenimentele violente din timpul protestului diasporei de vineri seară, care a avut loc în Piața Victoriei din București, și a spus, în cadrul unei intervenții telefonice la Digi24, că s-a săturat de „atâta ipocrizie din partea Guvernului“.

„În  primul rând, doamna Dăncilă este, cel puțin scriptic, prim-ministru al Guvernului României și ar fi trebuit să fie ieri acolo, să vadă de ce au venit oamenii în piață, că nu au venit de nebuni, de la mii de kilometri, cu mașinile, cu avionul, cu trenul din toată Europa să-și spună păsul, pentru ca doamna Dăncilă să plece în concediu. PSD, care se crede partid-stat, a pus mâna cam pe toate instituțiile din țara asta. (…) Toată țara e confiscată deja de PSD“, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier consideră că e „regretabil că astăzi a fost scos în față doar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei și nu, dacă nu prim-ministrul, măcar ministrul de Interne“. „Ar fi trebuit să fie scos în fața românilor și să explice ce s-a întâmplat aseară acolo. În mod clar s-a trecut o linie roșie. Au fost zeci de proteste numai în ultimul an și jumătate, toate pașnice. Și seara trecută, aceiași oameni au protestat. În mod clar, printre protestatari, aseară, s-au infiltrat huligani. Jandarmeria, în loc să extragă huliganii din mulțime, a acționat nu doar disproporționat, ci și ilegal. Pentru că nu avea motive întemeiate să dea cu petarde, cu tunuri de apă“, a precizat Dacian Cioloș. El a explicat că Jandarmeria e o structură foarte bine organizată: „Au mai fost proteste și în perioada în care am fost eu prim-ministru și știu că și acolo sunt oameni profesioniști. Jandarmeria nu lucrează singură. Sunt alte servicii care culeg informații în Ministerul de Interne, Jandarmeria are și ea structurile ei care culeg informații atunci când au loc evenimente la care jandarmii trebuie să asigure paza și ordinea. Jandarmeria nu trebuie să protejeze doar Guvernul și pe oficialii care conduc țara, ci și cetățenii pașnici și onești. Nu cred că Jandarmeria nu avea informații legat de ceea ce se pregătea“.

Dacian Cioloș a punctat și faptul că, în cursul zilei de sâmbătă, Jandarmeria a recunoscut că știa că există grupuri de huligani bine organizați. „Grupurile organizate erau în zonă de ieri după-amiază. Jandarmeria știa, deci, cine sunt acei oameni. De ce Jandarmeria și Ministerul de Interne nu a luat măsuri să îi împiedice pe acești oameni să ajungă la miting și să intre în mulțime? Grupurile acelea au stat izolat de la ora 14.00, cu jandarmii lângă ei. Dacă erau acolo de după-amiază, de ce nu au fost izolați înainte de adunarea masei de oameni? De ce Jandarmeria nu a fost mai tactică decât huliganii?“, a spus Dacian Cioloș, subliniind că, „în mod clar, e nevoie de răspunsuri“.

Dacian Cioloș contestă credibilitatea ministrului de Interne, după tot ce s-a întâmplat aseară, și este de părere că cei aflați la conducerea Jandarmeriei și Carmen Dan ar trebui să-și dea demisia. Fondatorul RO+ spune că și Viorica Dăncilă ar trebui urgent să demisioneze, dacă nu din cauza tuturor „prostiilor pe care le-a făcut“, atunci măcar pentru „tăcerea asurzitoare de ieri“. „Nu e posibil ca, după ce oameni pașnici au fost hărțuiți cu gaze lacrimogene, Guvernul să iasă cu un anunț public abia astăzi, la amiază. Doamna Dancilă nu SRI-ului trebuie să ceară informații. Din nou aruncă peste gardul Guvernului responsabilitatea. Doamna Dăncilă are toate structurile executive guvernamentale la dispoziție, ca să afle ce s-a întâmplat, nu știu de ce ar cere SRI așa ceva. Nu are încredere în structurile de informații pe care le are Ministerul de Interne? Sau în ceea ce spune Jandarmeria? Sunt convins că cei care au luat bastoane și gaze lacrimogene în plămâni și tunuri de apă au nevoie de răspunsuri. Și aici nu mai e vorba despre opoziția politică și de alte povești pe care PSD încearcă din nou să le scoată la înaintare. Românii nu au venit de nebuni din celălalt colț al Europei sau al lumii, au venit pentru că au plecat din țară de nevoie și pentru că s-au cam săturat să-și spună păsul doar în fața ambasadelor în țările în care muncesc. Au venit să facă asta direct acasă, iar prim-ministrul pleacă în concediu“, a declarat Dacian Cioloș.  În opinia fostului premier, ceea ce s-a întâmplat aseară nu face altceva decât să întărâte și mai mult oamenii care știu să demonstreze pașnic luni și ani întregi, dar care s-au săturat să fie luați de proști. „Aici nu mai e vorba de niciun partid politic. Partidele politice să acționize în parlament. Și ar trebui să fie prezente cu programe clare la alegeri. Oamenii au început să vadă cât de periculos și nociv este acest guvern“, a adăugat Dacian Cioloș. El a subliniat faptul că România este un stat de drept, membru UE, iar în țara noastră domnește democtația. „Protestele pașnice pentru democrație și pentru justiție, pentru un trai mai bun, pentru o clasă politică fără penali sunt perfect legitime într-o țară democratică“, a mai spus fondatorul RO+.

În ceea ce privește preluarea Președinției UE în 2019, Dacian Cioloș spune că „Guvernul României nu e capabil să-și conducă propriul stat. Ce să mai discutăm despre asumarea responsabilității la nivel european?“. În următoarele luni, spune Dacian Cioloș, trebuie să acționăm foarte serios pentru ca România să fie condusă de oameni capabili: „N-am pomenit aici de un partid sau altul. Indiferent de ce partid va fi la guvernare, noi avem nevoie în fruntea guvernului de oameni responsabili. Oamenii ăștia nu sunt responsabili. Oamenii ăștia se ascund în spatele uniformelor jandarmilor, tolerează voit acțiuni ale huliganilor și provocările împotriva propriului popor. Asta nu e o guvernare responsabilă pentru o țară democratică“.

Ca soluții concrete, Dacian Cioloș crede că în momentul de față un rol extrem de important îl are societatea civilă. „Cei care s-au săturat să vadă România discreditată în halul ăsta ar trebui să înceapă să aibă discuții, iar președintele să aibă un rol mai activ. Ar trebui inițiate consultări“, spune Dacian Cioloș.

„Nu putem continua cu agresivitatea, nu putem continua cu ură. Și la ură nu trebuie în mod clar să se răspundă cu ură. Trebuie să acționăm ferm. E nevoie de dialog, iar Platforma România 100 și Mișcarea România Împreună sunt gata să participle la toate aceste discuții“, a încheiat Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *