Mișcarea România Împreună, despre OUG pentru Programul de investiții în cultură: „Încalcă în mod direct Constituția“

Mișcarea România Împreună (RO+) își manifestă dezaprobarea față de modul în care Guvernul PSD-ALDE subminează în mod constant desfășurarea firească a proceselor și procedurilor legale în domeniul culturii, cu scopul explicit de a obține controlul absolut și permanent asupra tuturor instituțiilor statului care finanțează, sprijină și reglementează fenomenul cultural.

Am reacţionat deja din perspectiva patrimoniului cultural asupra Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) pentru aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, ordonanță nepusă niciodată într-o dezbatere publică. Astăzi, revenim și semnalăm două articole introduse nejustificat, prin care atât AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), cât și CNC (Centrul Național al Cinematografiei) sunt obligate să includă în viitor în toate comisiile de concurs și câte „un membru desemnat de Ministerul Culturii și Identității Naționale“. Între preambulul OUG și articolele care privesc activitatea AFCN și a CNC nu există o corespondență, modificarea acestora nefiind în niciun fel fundamentată prin argumente. Mai mult, nu considerăm că este justificat caracterul de urgență, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, și solicităm Avocatului Poporului să se sesizeze în acest sens. Prevederile conținute de OUG trebuie să parcurgă circuitul legislativ normal, care ar permite o consultare și o dezbatere publică cu cetățenii și structurile interesate, cât și în Parlamentul României“, se arată în comunicatul Mișcării România Împreună.

„Ceea ce poate părea la o primă vedere o măsură inofensivă este de fapt o măsură teribil de nocivă care conduce înspre intimidare, șantaj, control politic asupra deciziilor culturale și chiar subminarea criteriilor profesionale de selecție. Rolul Ministerul Culturii și Identității Naționale (MNIC) este cel de monitorizare a realizării serviciilor publice culturale, de susținere a dezvoltării sectoarelor culturale și creative, de sprijinire a realizării drepturilor culturale, de acordare de finanțări și de inițiere de propuneri de reglementări în concordanță cu strategiile naționale și alte documente de planificare culturală. Nu ar trebui să există o imixtiune, la nivel practic, în deciziile de finanțare a proiectelor culturale în cadrul unor sesiuni de concurs realizate de instituții subordonate, cu personalitate juridică, care au mecanisme de evaluare și selecție care funcționează de ani de zile“, arată Cosmin Perța, moderator Creație contemporană în cadrul Comunității Tematice Cultură, Patrimoniu și Turism a Platformei România 100, în comunicatul Mișcării România Împreună (RO+).

Mișcarea România Împreună consideră că „meritocrația supusă mediocrității este deja, din păcate, un peisaj care nu ne mai surprinde, deși ar trebui să ne revolte în continuare, însă controlul politic în zone în care politicul nu ar trebui să interfereze deloc, cum este cea culturală, ne duce cu gândul înspre Cântarea României, înspre cenzură, tezism, propagandă, dictatură culturală, orbire și, în cele din urmă, sinucidere culturală“.

„Câte un membru MCIN în câte un juriu decident asupra valorii culturale contemporane și a proiectelor care merită urmate și finanțate, deşi poate să nu pară atât de periculos, constituie în fapt un pas major înspre închiderea unei culturi și ruperea ei de fenomenul viu mondial, la care tot încercăm să ne re-racordăm după prăpastia produsă de primele comisii controlate politic de la începutul anilor 50“, este de părere Oana Bogdan, cofondator RO+.

„Suplimentar, considerăm că Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii încalcă în mod direct dispoziţiile art. 115, alin.(4) din Constituţia României, caracterul urgent al acestei reglementări nefiind justificat. De altfel, chiar şi Consiliul Legislativ, prin avizul transmis Guvernului anterior adoptării acestui act, a arătat clar că lipsa unei situaţii extraordinare care să determine adoptarea unei ordonanţe de urgenţă poate atrage neconstituţionalitatea acestui act. În ciuda acestui avertisment, Guvernul PSD-ALDE a optat pentru a promova în continuare ordonanţa. Drept consecinţă, solicităm Avocatului Poporului ca, în temeiul art. 146, lit. d), să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ menţionat. Prevederile conținute de OUG trebuie să parcurgă circuitul legislativ normal, care va permite o consultare și o dezbatere publică cu cetățenii și structurile interesate, şi exprimarea voinţei Parlamentului României, în calitate de organ reprezentativ. Orice altă abordare nu face decât să trădeze încă o dată tendinţele autoritare ale actualei guvernări“, se mai arată în comunicatul Mișcării România împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *