Mișcarea România Împreună (RO+): Tergiversarea procedurii de numire a procurorului-șef DNA, încă o stratagemă pentru controlul politic al sistemului judiciar

Astăzi, pentru prima dată de la momentul înființării Direcției Naționale Anticorupție (DNA), candidații pentru conducerea acestei structuri au fost respinși în bloc de către ministrul Justiției. Respingerea candidaturilor s-a făcut în lipsa unor dispoziții legale exprese și împotriva spiritului normelor aplicabile.

Prevederile legale în vigoare nu oferă ministrului Justiției posibilitatea respingerii tuturor candidaturilor, impunând ca acesta să înainteze Consiliului Superior al Magistraturii și, ulterior, Președintelui, o propunere pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Prin decizia sa de astăzi, Ministrul Justiției se plasează în afara ordinii de drept pe care pretinde că o apără și creează un precedent deosebit de grav: în viitor, miniștrii justiției, membri ai unui guvern politic și, adesea, chiar membri ai unui partid politic, ar putea amâna la nesfârșit procedura de desemnare a procurorului-șef al DNA sau chiar a procurorului general al României, până la găsirea unui candidat care să corespundă intereselor politice ale guvernanților.
Tudorel Toader dă astăzi semnalul unei rupturi iremediabile între viziunea sa, bazată pe aducerea sub control politic a magistraților procurori, similar situației anterioare anului 2004, și modelul european al unui sistem judiciar independent de influențe politice.

Mișcarea România Împreună somează Ministrul Justiției și coaliția care îl susține să revină în limitele constituționale ale statului de drept. Încercarea de aducere a DNA sub influență politică reprezintă o poziționare clară în afara Constituției României și a principiului separației puterilor în stat.

Pentru România, nu este o opțiune întoarcerea la perioada anterioară aderării la Uniunea Europeană, când activitatea procurorilor era controlată de partidul aflat la putere. Ne dorim un stat în care activitatea sistemului judiciar este guvernată de lege, nu de bunul plac al unor oameni politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *