Modificări nocive din Codul Penal trec de CCR. Legislaţia, relaxată în favoarea inculpaţilor

Deşi CCR a declarat neconstituţionale 31 dintre modificările aduse Codului Penal de coaliţia la putere, de filtrul constituţional au reuşit să treacă unele modificări considerate de natură a avea impact negativ asupra anchetelor, au explicat experţi consultaţi de G4Media.ro.

De exemplu, prin eliminarea unui articol dintr-o enumerare cuprinsă într-un alt articol din Cod (operaţiune insesizabilă unui necunoscător), legislaţia este relaxată în favoarea inculpaţilor, arată sursa citată. Acesta este cazul articolului 309 privind consecinţele deosebit de grave. Prin eliminarea articolului 297 din cuprinsul articolului 309, agravanta la abuzul în serviciu este abrogată.

Alte exemple de modificări la Codul Penal operate de PSD-ALDE, care au trecut de filtrul constituţional şi care favorizează inculpaţii, sunt dezincriminarea neglijenţei în serviciu, diminuarea termenelor de prescripţie, restrângerea noţiunii de informaţii nedestinate publicităţii.

În cazul neglijenţei în serviciu, aceasta a fost practic dezincriminată prin abrogarea articolului 298 Cod Penal.

”Prin această opţiune a legiuitorului nu vor mai fi trase la răspundere o serie de funcţionari care prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, din culpă, creează prejudicii însemnate bugetului de stat sau bugetelor entităţilor private.

Spre exemplu, un gestionar care permite accesul altor persoane în depozitele societăţii, fără a fi prezent, şi prin această acţiune este posibilă sustragerea unei tone de cupru sau un pădurar care nu asigură paza şi astfel permite tăierea ilegală a 300 de arbori”, au explicat experţi practicieni pentru G4Media.

Articolul integral poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

continuare… .

Sursa | Epoch Times Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *