Moschei ca niciunde altundeva: Sunt construite din pamant si au bete infipte in ele (Video & Galerie foto)

Moscheile musulmane au o arhitectura tipica, ce presupune un minaret, un dom, arcade, mozaicuri. Aceasta arhitectura a fost adusa de arabi in locurile in care au migrat si pe care au ajuns sa le controleze. Insa in zonele in care Islamul s-a raspandit treptat, adus de comercianti mai ales, aceasta arhitectura a fost adaptata locului.

Astfel, in vestul Africii, de exemplu, s-au inaltat moschei construite in intregime din lut. Si sunt sub o varietate de forme. De la unele simple, care slujesc drept loc in care credinciosii se aduna si se roaga, pana la unele de-a dreptul impresionante, mai ales daca tii cont de materia prima din care sunt realizate.

In Sahel si Sudan, regiuni care marginesc desertul Sahara, s-a nascut acest stil arhitectural. Poate fi intalnit din Senegal pana in Sudan, dar si in Ghana.

Cat despre lemnele infipte in zidurile de argila, acestea nu au doar un scop decorativ. Slujesc drept schele, cand moscheile sunt reparate, an de an.

Spre deosebire de alte moschei, acestea nu sunt decorate in interior. Nici urma de mozaicuri bogate. Intentionat au fost lasate asa, pentru ca oamenii sa se roage fara a fi distrasi de ceva.

Cel mai cunoscut lacas de cult cu o astfel de arhitectura e Marea Moschee din Djene, in Mali. Moscheea, ridicata pe o platforma de circa 3 metri, domina piata langa care se afla, dar nu numai. E cea mai mare structura din lut din lume, conform Khan Academy.

Desi actuala structura are doar 100 de ani, e ridicata pe ramasitele uneia din secolul XIII, care rezistase pana la inceputul secolului XIX. Dupa ce francezii au capturat orasul, noua administratie a decis sa reconstruiasca edificiul, nu insa si fara ceva influente franceze.

Pentru ca e atat de renumita, moscheea are copii in multe orase africane. Acestea nu seamana insa intre ele, fiecare avand o nota de originalitate.

Vezi si Manhattanul din desert: cei mai vechi zgarie nori, din lut (Galerie foto), dar si Asezari omenesti ce par sa fie de pe alta lume (Video & Galerie foto)

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *