Mungiu: Trebuie să ne scuturăm de provincialism

Regizorul Cristian Mungiu și directorul Ateneului din Iași, tenorul Andrei Apreotesei, au dezvelit vineri seara placa inaugurală a primului cinematograf de stat de după 1990 din Iași.

1cce4410-4c66-4df9-8b28-15a9cd07805e

Odată cu inaugurarea s-au desfășurat vernisajul unei expoziții cu fotografii din cadrul ediției din acest an a Serilor Filmului Românesc și cea de-a doua ediție a Festivalului care oferă publicului cele mai bune filme prezentate la Cannes.

“Am ajutat la un fel de normalizare. Ceea ce facem noi aici este o situație normală. (…) Astăzi s-a făcut un efort financiar și e grozav că autoritățile au găsit resursele și au înțeles că trebuie să facă acest lucru. Sper că e doar primul pas”, a declarat Cristian Mungiu.

Cu doar câteva clipe înainte de a începe rularea peliculei “120 BPM”, în prezența actorului Nahuel Perez Biscayart și a criticului de film Irina Margareta Nistor, regizorul Cristian Mungiu a primit din partea directorului Ateneului din Iași cheia de la ușa instituției.

Regizorul ieșean le-a declarat jurnaliștilor că își dorește ca Iașiul să fie dat drept exemplu ca fiind primul oraș din țară care înțelege cum să gestioneze cinematografele pe care le recuperează de la RADEF.

“Ne-am bucurat că s-au întors într-un fel, ne-am bucurat că decizia este să le păstreze obiectul de activitate, ceea ce de fapt ar fi și legal, dar totodată și pentru că s-au găsit resursele pentru restaurare. Să nu ne închipuim că faptul că se află în administrarea Primăriei este suficient. Nu se pot viziona filme în condițiile în care existau aceste cinematografe sub România Film. Au venit de acolo pentru că nu existau resurse ca să fie aduse la un standard de astăzi și vor trebui identificate aceste resurse. Nu e suficient să schimbăm scaunele și să punem un proiector în sală. Trebuie să ne gândim să facem ca aceste cinematografe care se află în centrul istoric al Iașiului să fie niște spații primitoare și culturale ceva mai ample”, a subliniat Mungiu.

Totodată, el a spus că la București a luat parte la un workshop privind transformarea unei săli de cinematograf vechi într-un hub cultural.

“Astăzi ai altă generație de oameni, care vin la cinematograf cu telefoane mobile, cu copilul după ei. Dacă ies două ore într-o seară, trebuie să aibă o librărie, o sală de concert, o sală de teatru, trei de cinematograf, o cafetărie, un loc unde să își lase copiii, un loc unde să își lase mașina, că e important. Sigur, nu o să se facă lucrurile astea peste noapte. În orice caz, trebuie să avem un plan și trebuie să mergem în direcția respectivă, trebuie să ne scuturăm de provincialism și de planuri făcute ‘mai tai cu foarfeca un pic din ele, să avem un plan'”, a declarat Cristian Mungiu.

În opinia sa, Iașiul poate deveni un etalon din această perspectivă, dacă se găsesc resursele financiare necesare și totodată persoanele care să se implice într-un astfel de proiect.

“Dacă se vor găsi resursele necesare și dacă ne inspirăm de la cei care au făcut deja lucrurile astea, poate că de acum în cinci ani o să reușim să dăm Iașiul ca exemplu și model de bună practică și celorlalte orașe care își recuperează sălile, și să ajungem și noi, în sfârșit, în rândul lumii și să avem o rețea civilizată de săli, de locuri de petrecere a timpului în condiții de calitate. Dacă îi lăsăm pe tineri să meargă doar la mall încă 20 de ani de acum încolo, și să consume doar filmele pe care le consumă și să mănânce doar mâncarea pe care o mănâncă, și să se uite doar la tablete și să nu citească o carte, nu știu dacă o să fie bine pentru noi ca viitor în țara asta”, a afirmat Cristian Mungiu.

AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/20/mungiu-trebuie-sa-ne-scuturam-de-provincialism-23-45-08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *