Mureșan: În proiectul bugetului UE pe anul 2018 este cuprins și un proiect numit ‘Erasmus pentru jurnaliști’

Trimisul special al AGERPRES, Dana Piciu, transmite: Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat miercuri că în proiectul de buget al Uniunii Europene pe anul 2018 este cuprins și un proiect numit “Erasmus pentru jurnaliști” pentru care s-au alocat 1,2 milioane de euro.

055d9345-783a-410a-be84-96c36e26c5fb

“Printre proiectele-pilot pe care le-am propus pentru bugetul Uniunii Europene pe anul următor se află și un proiect numit ‘Erasmus pentru jurnaliști’, prin care vreau să finanțăm, asemeni programului ‘Erasmus pentru studenți’, o perioadă de studii în alt stat membru al UE jurnaliștii din orice stat membru al Uniunii, un stagiu limitat ca timp, în principiu trei luni, într-o redacție dintr-un alt stat membru UE. Adică, dacă ești jurnalist în România și dorești să mergi trei luni să lucrezi într-un alt stat membru al UE pentru redacția ta de acasă, UE să îți ofere o mică subvenție sub forma unei burse care să te ajute cu cheltuielile de întreținere în locul în care vei merge. Vei fi în continuare arondat redacției tale de acasă, vei contribui pentru ea, dar te vei afla trei luni într-o altă redacție, într-un alt stat membru, te vei întâlni acolo cu jurnaliștii dintr-un alt stat, le poți oferi lor o perspectivă diferită și le poți spune lor lucruri noi. E valoare adăugată pentru ei, e valoare adăugată și pentru tine”, a spus Mureșan la sediul Parlamentului European.

El a adăugat că acest program este util pentru că trimite jurnaliști în locuri “relevante” pe o perioadă limitată de timp.

“Adică, dacă sunt alegeri într-un stat membru al UE, anul acesta au fost alegeri în Franța, toată lumea a înțeles că alegerile sunt importante, dar dacă ești o redacție mică din România nu îți poți permite pe cheltuiala ta să trimiți un jurnalist trei luni la Paris sau oriunde în Franța să acompanieze un candidat. Prin acest program îți poți permite și ești ajutat financiar, și ca redacție și ca jurnalist, să trimiți trei luni un jurnalist acolo. Vreau să fie o bursă a cererii și a ofertei — jurnaliști care spun că vor să meargă și redacții care au locuri libere în anumite perioade și vor să primească colegi străini. Cred că vor vrea să vină și în România jurnaliști din alte țări. Am alocat pentru acest proiect 1,2 milioane de euro din bugetul UE pe anul 2018. Vrem să înceapă în 2018 și să continue după aceea. Comisia Europeană trebuie să implementeze acest proiect, să stabilească condițiile și să decidă și acea bursă eu îmi imaginez că util ar fi să fie la un nivel care îți poate acoperi cheltuielile minime de întreținere în statul respectiv. Cu salariul din țara ta și cu acea bursă să îți poți acoperi, în principiu, traiul acolo”, a explicat Mureșan.

AGERPRES/(editor: Antonia Niță, editor online: Daniela Juncu)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/25/muresan-in-proiectul-bugetului-ue-pe-anul-2018-este-cuprins-si-un-proiect-numit-erasmus-pentru-jurnalisti–23-50-27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *