NASA – IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Un roi de galaxii care distorsionează spațiul și timpul

Această vedere pitorească oferită de Telescopul spațial Hubble al NASA și ESA prezintă roiul de galaxii Abell 2537.

5c2079b6-6308-43ad-9049-7d2dbfdf9128

Sursa foto: www.nasa.gov

Roiurile de galaxii, așa cum este acesta, conțin mii de galaxii de toate vârstele, formele și dimensiunile, totalizând împreună o masă de mii de ori mai mare decât cea a Căii Lactee. Aceste grupări de galaxii sunt colosale — ele sunt cele mai mari structuri din Univers care sunt ținute împreună prin gravitația lor.

Aceste clustere sunt utile în explorarea unor fenomene cosmice misterioase, cum ar fi energia întunecată și materia întunecată, care pot contorsiona spațiul însuși. Există atât de multă materie ticsită într-un roi ca Abell 2537, încât gravitația lui are efecte vizibile asupra împrejurimilor sale.

Gravitatea lui Abell 2537 curbează însăși structura mediului său (spațiu-timp), determinând lumina să călătorească de-a lungul unor căi distorsionate prin spațiu. Acest fenomen poate produce un efect de mărire, permițându-ne să vedem obiecte vagi care se află mult în spatele clusterului și care altfel nu pot fi observate de pe Pământ.

Abell 2537 este o lentilă deosebit de eficientă, așa cum o demonstrează dungile și arcurile vizibile în cadru, un fel de forme ca niște pete care sunt de fapt galaxii, lumina lor fiind puternic distorsionată de câmpul gravitațional al lui Abell 2537.

Această imagine spectaculoasă, publicată de NASA pe site-ul său la 1 decembrie, a fost surprinsă de două instrumente ale telescopului Hubble, Advanced Camera for Surveys și Wide-Field Camera 3, în cadrul unui program de observare numit RELICS.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Florin Ștefan, editor online: Gabriela Badea)

Sursa Agerpres | Sci & Tech
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/12/05/nasa-imaginea-saptamanii-un-roi-de-galaxii-care-distorsioneaza-spatiul-si-timpul-13-10-49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *