Negrescu: România susține menținerea unei politici de coeziune puternice și eficiente după 2020

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, consideră că, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, este necesară menținerea unor alocări financiare adecvate pentru realizarea obiectivelor politicii de coeziune, în beneficiul tuturor statelor membre, dar și pentru creșterea competitivității blocului comunitar în ansamblul său.

1bbd007b-21f7-4f9f-909d-c58fe0996e77

El a făcut această declarație la dezbaterea cu tema “Dezvoltarea regională și reforma politicii de coeziune post-2020”, organizată de Centrul de Studii Europene al Facultății de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Institutul European din România, instituție aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul, inclus în programul “Zilelor Universității Alexandru Ioan Cuza” din Iași, face parte din campania de consultări publice în vederea pregătirii Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

“Politica de coeziune este un instrument financiar de succes, de care beneficiază toate statele membre, strâns legat de valorile comune pe care le împărtășim, solidaritatea fiind un principiu fundamental al Uniunii Europene”, a adăugat Victor Negrescu, potrivit sursei citate.

În perspectiva primului mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene, ministrul delegat a explicat că reforma politicii de coeziune face parte din procesul de regândire a viitorului Cadru Financiar Multianual post-2020, dosar pe care România îl va gestiona în primul semestru al anului 2019.

“Ne propunem să fim un mediator imparțial în exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar, în pregătirea acestui moment, România susține menținerea unei politici de coeziune puternice și eficiente după anul 2020, cu argumente solide care motivează de ce trebuie să se regăsească într-un cuantum adecvat în viitorul buget multianual”, a menționat Negrescu.

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene — una dintre cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)

AGERPRES | SURSA 
https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/20/negrescu-romania-sustine-mentinerea-unei-politici-de-coeziune-puternice-si-eficiente-dupa-2020-17-18-45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *