News Alert Premierul Irakulului a cerut SUA să stabilească mecanismul pentru retragerea trupelor

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi i-a cerut secretarului de stat american Mike Pompeo, într-o discuție telefonică avută joi, ca Statele Unite să trimită în Irak o delegație care să stabilească mecanismul pentru retragerea trupelor din țară, anunță The Washington Post.

Solicitarea vine după ce Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluție pentru retragerea trupelor americane din țară, ca urmare a uciderii generalului Qasem Soleimani, la Bagdad, într-un atac cu dronă ordonat de Washington. Rezoluția Parlamentului irakian, deși sprijinită declarativ de premierul țării, nu avea caracter obligatoriu.

Guvernul de la Bagdad este cel abilitat să solicite oficial Washingtonului o eventuală retragere a soldaților pe care îi are staționați pe teritoriul irakian.

Armata americană a notificat luni seara Comandamentul irakian militar că va proceda la „repoziționarea” forțelor coaliției antijihadiste în perspectiva „retragerii din Irak într-o manieră securizată și eficientă”, au anunțat agențiile internaționale de presă citând un document oficial transmis de un general american autorităților irakiene. Oficialii americani s-au străduit însă ulterior să dea asigurări că decizia retragerii nu a fost luată.

Editor: Luana Păvălucă

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Digi24/Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *