Nicolae si Nicolicea saluta propunerea lui Toader: Ordonanta pe revizuirea sentintelor rezolva o problema exceptionala

Senatorul PSD Serban Nicolae sustine ca o OUG pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale si interceptari ilegale ar fi o solutie legislativa care sa deschida calea eliminarii oricarei suspiciuni cu privire la procese comandate.

“Din punctul meu de vedere, e oportuna adoptarea unei asemenea solutii legislative, pentru ca ea nu presupune nici rasturnarea sentintelor deja date in cazul acestor dosare, nu presupune nici o certitudine a faptului ca toate se vor solutiona in sens contrar celor stabilite in prima judecata, ci este o solutie legislativa care sa deschida calea eliminarii oricarei suspiciuni cu privire la procese comandate, la solutii legislative si de instanta de judecata adoptate abuziv si cu afectarea grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Altminteri, orice solutie este stabilita de instanta de judecata si daca instanta mentine solutia initiala este corect, daca infirma sau modifica in tot sau in parte solutia initiala este la fel de corect”, a declarat, joi, Serban Nicolae.

Parlamentarul a respins informatiile potrivit carora ordonanta ar putea fi data pentru anumite persoane.

“E o formula absolut ridicola. Priveste niste cazuri cat se poate de particulare. Este cu dedicatie pentru toti cei care au fost afectati grav in drepturile si libertatile constitutionale de o practica abuziva. Da, daca e sa socotim ca cei care au fost victimele unor practici abuzive sunt vizati de o asemenea dedicatie, atunci e corecta si o asemenea apreciere. Ea pare insa ca e facuta, ca afirmatie, in sensul de a proteja infractorii, de a-i lasa cu averile furate. Aici nu e vorba de asa ceva.

E vorba de oameni care au mers in inchisoare si ulterior au fost achitati, e vorba de oameni care au mers in inchisoare si au primit sentinte favorabile la CEDO, e vorba de oameni care au avut de suferit in cadrul unor dosare de contencios administrativ sau dosare civile impotriva statului, unde s-a intervenit peste lege, peste codul de procedura.

Atunci eu zic ca este un lucru firesc, pentru ca in ultima instanta se pronunta judecatorul si eu am incredere ca alta solutie nu avem, alt mecanism nu avem. Am incredere ca instanta de judecata nu va spune daca a fost alba acum e neagra sau daca a fost neagra acum e alba. Se deschide doar calea revizuirii acestor dosare susceptibile de a fi acte de injustitie grava”, a adaugat Serban Nicolae.

Nicolicea: Rezolva o problema exceptionala

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, joi, ca OUG anuntata de ministrul Justitiei pentru revizuirea sentintelor date in baza unor protocoale si interceptari ilegale ar fi foarte buna, pentru ca ar rezolva “o problema exceptionala”.

“Este o masura foarte buna, pentru ca rezolva o problema exceptionala, a unor sentinte date in baza unor protocoale ilegale si atunci trebuia sa fie rezolvat acest lucru. (…) Ordonanta reglementeaza o situatie extraordinara care nu este prevazuta in legile penale, pentru ca legile penale reglementeaza situatii normale si nu situatii abuzive, condamnari in baza unor protocoale care nu sunt legale”, sustine presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri seara, ca-i va propune premierului Viorica Dancila adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale, Tudorel Toader precizand ca va face aceasta propunere intr-un timp scurt, “dupa terminarea concediilor”.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *