Nicusor Dan o someaza pe Firea sa vina cu bugetul pe 2020 in termenul legal. Boc le propune clujenilor un buget-record

Nicusor Dan, candidat independent la Primaria Capitalei, o atentioneaza pe Gabriela Firea ca “mai are o saptamana pana la momentul la care legea o obliga sa propuna bugetul pe 2020” si ii cere sa vina cu o propunere realista. In schimb, Emil Boc, primarul Clujului, a lansat inca de luni proiectul de buget in dezbatere publica.

“Conform Legii finantelor publice locale, primarul trebuie sa propuna bugetul in termen de 15 zile de la publicarea in Legii bugetului national in Monitorul Oficial. In 2020, Legea bugetului a fost publicata in 6 ianuarie.

Ii atrag atentia Gabrielei Firea ca a depasit termenul legal de propunere a bugetului in fiecare an de mandat: in 2017 a propus bugetul dupa 41 de zile de la publicarea bugetului national, in 2018 dupa 43 de zile si in 2019 dupa 33 de zile”, atentioneaza Nicusor Dan, candidat independent la Primaria Capitalei sustinut de USR.

De asemenea, acesta ii cere Gabrielei Firea “sa vina in fata bucurestenilor cu un buget realist pentru 2020”, tinand cont ca estimarile nerealiste anterioare a adus Primaria Capitalei aproape “in incapacitate de plata”.

“Bugetele anilor precedenti au fost total nerealiste. In 2018 a estimat venituri de 5,7 miliarde lei si a avut venituri de 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai putin. In 2019 a estimat venituri de 6,8 miliarde lei si a avut venituri de aprox. 4 miliarde lei, cu aprox. 3 miliarde lei mai putin (vom avea cifrele exacte cand vom avea executia bugetara pe 2019).

Estimarea total nerealista a veniturilor a dus la situatia financiara dezastruoasa a Primariei Capitalei. Aceasta se afla practic in incapacitate de plata, asa cum anticipasem, cu intarzieri consistente de plata la facturi si salarii“, sustine Nicusor Dan.

Pe de alta parte, Emil Boc, primarul Clujului, a lansat inca de luni in dezbatere publica proiectul de buget pentru anul in curs, care este in valoare de 353,2 milioane de euro (circa 1,69 miliarde de lei), mai mare cu 7,39% fata de anul trecut, dupa cum se precizeaza pe pagina de Facebook a edilului liberal, acest buget fiind si cel mai mare din ultimii ani.

Ce le propune primarul Boc clujenilor

Obiectivul general este cresterea in continuare a calitatii vietii in municipiu – educatie, sanatate, descongestionarea traficului, infrastructura, mediu, transport in comun nepoluant, spatii verzi, arte si industrii creative, dinamism multicultural. In 2020 raman directii cheie digitalizarea administratiei publice locale si sustinerea proiectelor de dezvoltare a Clujului.

De asemenea, si prin acest buget urmarim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare in Romania si centrul si estul Europei, al statutului de start-up city si oras de referinta prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sanatate, servicii bancare si altele)“, se arata in postarea de pe pagina de Facebook a primarului Boc.

Vezi AICI defalcarea sumelor pe categorii de venituri si cheltuieli.

Printre cele mai importante proiecte propuse clujenilor se afla:

  • Introducerea in circulatie a 12 noi tramvaie achizitionate din fonduri europene. Mentinerea tuturor facilitatilor la transportul public pentru elevi, studenti, pensionari etc.
  • Finalizarea a patru noi parkinguri, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel putin inca doua noi parkinguri se vor realiza achizitiile publice pentru proiectare si executie. Va continua procesul de demolare de garaje si amenajare de parcari.
  • Finalizarea documentatiilor tehnice si de urbanism necesare pentru Centura metropolitana a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou si tren metropolitan.
  • Finalizarea modernizarii si reabilitarii termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finantat din fonduri europene si sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achizitionarea unei noi ambulante cu dotari de ultima generatie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

La acestea se adauga numeroase alte lucrari de modernizare si reabilitare ale unor strazi, cladiri, scoli si gradinite, sau parcuri, precum si continuarea programelor sociale derulate de primarie, dar si “implementarea proiectelor castigatoare in cadrul proceselor de bugetare participativa”.

Capitole speciale din bugetul pe 2020 sunt dedicate protejarii mediului si digitalizarii.

Astfel, Primaria Cluj Napoca are prevazut in buget cheltuieli separate pentru:

  • Continuarea lucrarilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectiva a deseurilor menajere – cel putin inca 100 de platforme. Instalarea a cel putin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deseuri plastic, hartie/carton si deseuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartela la punctele gospodaresti din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din constructie metalica pentru colectarea selectiva in zone aglomerate. Amenajarea a doua noi puncte de colectare gratuita a deseurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereti verzi.
  • Extinderea numarului de proceduri si aplicatii digitale pentru cetateni. Dezvoltarea serviciilor oferite de functionarul public virtual “Antonia” (care gestioneaza astazi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achizitie de date in timp real si a unei aplicatii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile in zona centrala.

Citeste mai multe despre:

“Va multumesc si pe aceasta cale pentru contributia fiecaruia dintre dumneavoastra la dezvoltarea comunitatii clujene si va invit sa va implicati in continuare in proiectele orasului nostru”, se arata in scrisoarea trimisa de primarul Emil Boc clujenilor.

Citeste si Se intampla in Romania si arata ca se poate. Cum a ajuns Clujul un oras viu, in care oamenii se gandesc cu optimism la viitor – Interviu

Proiectul de buget poate fi consultat pe website-ul primariei din Cluj-Napoca, AICI, iar cei interesati pot trimite sesizarile, observatiile, punctele de vedere pana pe 27 ianuarie 2020 la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot inregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, str. Motilor nr.7 sau la orice primarie de cartier, in atentia Directiei Economice.

C.B.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste continuarea acestui articol… .

Sursa/Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *