Noi negocieri pentru înființarea unui imens sanctuar marin în Antarctica

Australia și Franța au relansat, luni, eforturile pentru înființarea unui vast sanctuar marin în apele Antarcticii în speranța de a profita de pe urma unui acord istoric din anul 2016 care a vizat o altă zonă protejată, informează AFP.

fb35d4ed-40c0-447e-9fed-96a8c1cb2409

Cei 25 de membri ai Comisiei pentru conservarea florei și faunei din Antarctica (CCAMLR) s-au reunit la Hobart, pe insula australiană Tasmania, în cadrul sumitului anual, care va avea loc până la 27 octombrie.

În 2016 s-a ajuns la un consens privind crearea celui mai mare sanctuar marin din lume în Marea Ross, ce acoperă o suprafață de peste 1,55 milioane de kilometri pătrați, mai mare decât Franța, Italia, Benelux, Germania, Elveția și Austria la un loc. Acest proiect a fost avansat de Noua Zeelandă și Statele Unite.

CCAMLR nu a reușit însă să ajungă la un consens cu privire la un al doilea proiect similar, avansat de Franța și Australia, care vizează o zonă marină protejată (MPA) din estul Antarcticii, ce acoperă 1 milion de kilometri pătrați.

“În acest an, decizia de creare a unei MPA în estul Antarcticii ar face cu adevărat posibilă avansarea către obiectivul de a avea o întreagă rețea de MPA-uri în 2020”, a declarat Andrea Kavanagh, reprezentantă a Antarcticii în cadrul ONG-ului Pew Charitable Trusts.

Potrivit definiției dată de CCAMLR, MPA reprezintă regiuni marine în care resursele naturale sunt apărate total sau parțial. În cadrul acestora sunt protejate speciile marine, biodiversitatea, habitatul, zonele de hrănire și de creștere a puilor și, în unele cazuri, siturile istorice și culturale.

Proiectul de creare a unei rețele de MPA-uri în Oceanul Antarctic datează din 2009. Însă, negocierile pentru înființarea acesteia au fost laborioase, în special ca urmare a blocajelor din partea Chinei și Rusiei privind drepturile de pescuit, precizează sursa citată.

Un al treilea proiect avansat de Germania se află, de asemenea, în discuție. Acesta vizează Marea Weddell.

Argentina și Chile ar urma să avanseze un al patrulea proiect, ce are în prim-plan o zonă de 94.000 de kilometri pătrați din vestul Peninsulei Antarctice.

Oceanul Antarctic, care reprezintă 15% din suprafața oceanelor, găzduiește ecosisteme excepționale, bogate în peste 10.000 de specii unice, în mare măsură protejate de activitățile umane, însă amenințate de extinderea pescuitului și a navigației.

CCAMLR reunește 24 de state și Uniunea Europeană. Cu sediul în Hobart, acest organism ia decizii pe bază de consens.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/10/17/noi-negocieri-pentru-infiintarea-unui-imens-sanctuar-marin-in-antarctica-01-02-15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *