Norica Nicolai: Președintele trebuia să se pronunțe după ce secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii analiza raportul ministrului Justiției și propunea o opinie

Președintele Consiliului Național al ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat, joi seara, în emisiunea „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis trebuia să se pronunțe cu privire la revocarea procurorului-șef al DNA după ce secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii analiza raportul ministrului Justiției și propunea un punct de vedere.

Cred că a fost o reacție pripită de susținere a doamnei Kovesi din partea președintelui Iohannis comunicatul oferit publicității de Administrația Prezidențială, pentru că un președinte trebuie să respecte nu numai normele constituționale și legale, ci și pe cele procedurale. Președintele trebuia să se pronunțe după ce secția de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii analiza raportul ministrului Justiției și propunea o opinie. Las la o parte faptul că președintele vorbește despre activitatea managerială a DNA, instituțiile nu fac management, ci conducătorii instituțiilor sunt manageri, pentru că altfel nu am mai avea nevoie de șefi de instituții, ceea ce din punctul meu de vedere este o chestie pe care juriștii președintelui ar fi trebuit să o știe. Dar președintele spune următorul lucru: spune că își dă posibilitatea să analizeze în departamentele de specialitate de la Cotroceni. Care departamente? Își exprimă susținerea, ceea ce nu e o noutate, pentru doamna Kovesi. Cred că președintele a ratat cel mai bun moment să tacă joi seara, pentru că, în calitate de actor implicat în procedura constituțională cu privire la revocarea șefului DNA, ar fi trebuit să ne prezinte o decizie fundamentată cu privire la această chestiune și nu o fundamentare de o manieră jurnalistică, ieșind public după ce ministrul de Justiție a prezentat o serie de argumente. O minimă decență te obligă să analizezi aceste argumente, clare sau neclare, dar le analizezi, după care te pronunți, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus Norica Nicolai.

Europarlamentarul ALDE a adăugat că „ministrul a precizat foarte corect în privința constatării făcută de CCR în cadrul acelui conflict de natură constituțională. Dacă ar fi fost un singur conflict, ministrul a dat posibilitatea procurorului general să respecte în continuare legea. Dar au fost trei conflicte de aceeași natură care au dovedit o determinare în nerespectarea Constituției. Aptitudinea managerială ține strict, pentru oricare dintre noi, de respectarea legii. Dacă respectarea legii e facultativă în România, dacă respectarea Constituției e facultativă în România, atunci putem lăsa pe oricine în țara asta să nu respecte legea și generăm un haos în stat. Asta este premisa unui management performant, respectarea legii și a Constituției, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul DNA. Și nu o spun eu, ca om politic, o spune Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă”.

De asemenea, Norica Nicolai a precizat, la Antena 3, că „pentru mine este surprinzător cum în planul dialogului politic punem la îndoială veșnic, din interese politice, ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă vom comenta niște decizii ale CCR, le considerăm partizanat politic, atunci nu avem decât să ne declarăm o formulă autocrată, nu una democratică și să ne comportăm ca atare, acceptând și abuzurile, acceptând ca și încălcarea legii să fie o regulă și nu o excepție. Ori asta înseamnă totalitarism, nu înseamnă deloc democrație. Din punctul meu de vedere și al ALDE, cred că reacția și analiza managerială pe care ministrul a făcut-o a fost una impecabilă prin raportarea ei la statul de drept”.

Totodată, președintele Consiliului Național al ALDE a afirmat că, din punctul său de vedere, „va trebui să avem, dincolo de jocul politic, o discuție foarte clară între partidele politice, poate o mediază președintele, să vedem ce înseamnă pentru fiecare dintre noi raportarea la statul de drept. Cred că vom fi departe dacă avem acest tip de dezbatere cu privire la respectarea în mod real a democrației în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *