”Nu e timp de pierdut”, continuarea autobiografiei neterminate a lui Nelson Mandela, lansată joi

Volumul ”Nu e timp de pierdut”, continuarea autobiografiei neterminate a lui Nelson Mandela redactată de un scriitor după moartea liderului sud-african, va fi lansat joi, informează miercuri AFP.

c4db3cd2-8b94-4c18-85d8-974426b2be42

Cartea evocă cei cinci ani pe care Nelson Mandela i-a petrecut la conducerea Africii de Sud, după desființarea regimului apartheid, în 1994.

Primul președinte ales în mod democratic în Africa de Sud (1994-1999) și laureat al Premiului Nobel pentru pace, ”Mandiba” a decedat la 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani. Principalul militant al Congresului Național African, aflat la putere din 1994, a fost încarcerat în 1962 la penitenciarul de pe Robben Island, în largul coastelor orașului Cape Town, de unde a fost eliberat abia în 1990.

Autobiografia ”Lungul drum către libertate”, publicată la scurt timp după scrutinul din 1994, s-a vândut în peste 14 milioane de exemplare în lumea întreagă și a fost sursa de inspirație pentru un film în care actorul Idris Elba îl interpretează pe liderul sud-african.

Mandela și-a scris autobiografia de mână, pe foi volante, sub forma unui text împărțit în zece capitole. În 2004, s-a retras din viața publică.

Scriitorul Mandla Langa a finalizat textul folosind însemnările lui Mandela din timpul președinției sale, interviuri ale fostului președinte și rezultatele propriilor cercetări.

Potrivit fundației Nelson Mandela, proiectul est rezultatul unei colaborări ”egale” între Nelson Mandela și coautor.

Titlul cărții este extras din fraza de final a autobiografiei sale: ”odată cu libertatea, vin și responsabilitățile și nu am timp de pierdut pentru că nu am ajuns la capătul lungului meu drum”.

În prefața volumului, Graça Machel, văduva lui Nelson Mandela, a explicat că soțul ei a avut dificultăți în a-și termina lucrarea în special din cauza ”îndatoririlor sociale, vârstei înaintate și altor activități care îl distrăgeau”.

”În ultimii ani, vorbea deseori (…), îl îngrijora opera lăsată neterminată”, a mărturisit aceasta.

Editura britanică Pan Macmillan descrie lucrarea ca ”o relatare intensă și inspiratoare a președinției lui Mandela, într-o țară în pline transformări, aflată în zorii unei noi democrații”.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/18/-nu-e-timp-de-pierdut-continuarea-autobiografiei-neterminate-a-lui-nelson-mandela-lansata-joi-17-49-07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *