O balenă dintr-o specie amenințată cu dispariția, salvată după ce eșuase la mal

O balenă de 18 metri care eșuase în ape de mică adâncime, în apropierea unei plaje din Mexic, a fost salvată. Iar în România, voluntarii unui ONG din Constanța au eliberat din plase un delfin.

O balenă dintr-o specie amenințată cu dispariția, salvată după ce eșuase la mal

O echipă de salvare, formată din experți în comportamentul animalelor sălbatice și responsabili guvernamentali, a salvat un exemplar mascul tânăr, din specia de balene Physalus. Din bărci sau direct din apă, cetaceul de 18 metri a fost dirijat cu ajutorul unor corzi spre ape mai adânci, unde să poată înota. Masculul nu avea răni, ceea ce a ușurat munca salvatorilor.

Balaenoptera physalus sau balena cu înotătoare este una dintre cele mai rapide, ocupă locul al doilea în topul celor mai mari astfel de viețuitoare din lume și este pe cale de dispariție. În general, această balenă înoată singură, foarte rar formează grupuri de câteva exemplare.

Femelele au o perioadă de gestație de 11 luni, fac câte un singur pui pe care îl alăptează cel mult jumătate de an, până ajunge la lungimea corpului de 10 metri. Apoi, este înțărcat și rămâne în apropierea mamei încă o perioadă.

Delfin salvat la Constanța, din plasele pescarilor

Voluntarii ONG-ului Mare Nostru din Constanța au salvat, la sfârșitul săptămânii trecute, un delfin care era prins de câteva ore în plasele unor pescari. Mamiferul marin a fost văzut în apropierea stabilopozilor, în port, de un bărbat care a anunțat specialiștii. Delfinul prezenta multe răni superficiale dar care, spun experții de la ONG, se vor vindeca repede.

„Noi ne bucurăm că am venit la timp și am putut să-i salvăm viața. Avem un delfin în plus în Marea Neagră, iar asta este minunat!”, a scris ONG-ul pe Facebook.

Acesta este primul salvat anul acesta, însă, de la începutul anului 2018, 62 de delfini au fost găsiți morți pe plajele litoralului românesc.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *