O caravană a jurnaliștilor din România, Republica Moldova și Ucraina, în vizită la instituții ce au implementat proiecte prin POC

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: O caravană a jurnaliștilor din România, Republica Moldova și Ucraina efectuează, timp de o săptămână, vizite la mai multe instituții publice din cele trei țări care au implementat proiecte de investiții cu finanțare europeană prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007- 2013.

69f8d46a-28ab-4f3a-b32b-6dc3e73e544d

Reprezentanții mass-media au vizitat Serviciul Vamal al Republicii Moldova, care, în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, a implementat un proiect în valoare de 3,43 de milioane de lei. Autoritatea vamală din Republica Moldova a înființat, cu fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, un laborator vamal, care include atât o construcție nouă dotată cu echipamente moderne de analiză a produselor petroliere și alimentare, cât și două autospeciale mobile care dispun de tehnică.
“Datorită selectării proiectului de către Comisia Europeană, prioritatea Serviciului Vamal de a avea un laborator propriu care să fie dotat cu echipamente performante, ca să facem față sarcinilor care ne stau în față, a devenit o realitate’, a declarat șeful Laboratorului Vamal, Emilia Căinărean.

Caravana jurnaliștilor s-a oprit, de asemenea, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău, care a implementat, la rândul său, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iași și Universitatea Națională de Medicină din Odesa, un proiect intitulat ‘Rețeaua de excelență est—europeană pentru cercetare în bolile cronice Chronrx—RD’.
Proiectul a avut o valoare totală de 1,58 milioane de lei, iar Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău a creat cu banii atrași Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, o structură instituțională pentru perfecționarea profesională a cadrelor medicale și a studenților la medicină.

‘A fost un proiect foarte important pentru noi, un proiect care ne-a adus foarte multe beneficii, un proiect care s-a născut din cooperarea de mulți ani cu universități de medicină vecină cu care avem activități de colaborare de peste 15 ani și atunci când a apărut posibilitatea de a avea și o finanțare externă pentru a dezvolta niște activități pentru beneficiul tripartit ne-am bucurat și am aplicat. În cadrul proiectului au fost prevăzute atât activități de formare resurse umane, cât și activități de cercetare’, a afirmat managerul de proiect Rodica Grama.

Jurnaliștii din România, Republica Moldova și Ucraina au făcut, totodată, o deplasare la Cetatea Soroca, care a fost restaurată în baza proiectului “Bijuterii medievale: Hhotyn, Soroca, Suceava Mejekss”. Prin acest proiect, de 3 milioane de euro, au fost restaurate Cetatea Hotin, Cetatea Soroca și Cetatea de Scaun din Suceava.
Programul Operațional Comun (POC) România — Ucraina — Republica Moldova 2007—2013, destinat județelor Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea din România, regiunilor Odesa și Cernăuți din Ucraina, precum și tuturor raioanelor din Republica Moldova, a avut ca obiectiv general ‘îmbunătățirea situației economice, sociale și cea a mediului înconjurător în contextul unor granițe sigure, prin intensificarea contactelor dintre partenerii de pe fiecare parte a graniței’.

Bugetul total al programului a fost de 126,7 milioane de lei, din aceste sume fiind finanțate 133 de proiecte.

AGERPRES/ (A-editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/18/o-caravana-a-jurnalistilor-din-romania-republica-moldova-si-ucraina-in-vizita-la-institutii-ce-au-implementat-proiecte-prin-poc-09-11-14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *