O concesie imposibilă

David Cameron nu se lasa. Trebuie sa aduca acasa macar un surogat de aprobare pentru limitarea pe o perioada de patru ani a accesului pe piata muncii din Marea Britanie a locuitorilor din fostele natiuni comuniste, astazi state membre cu drepturi depline in UE, exportatoare de forta de munca pe piata libera europeana.

Pe tonuri diferite, in functie de personalitatea emitentului, de la explicitul Orban la politicosul Iohannis, raspunsul catre Cameron a fost acelasi “Care parte din NU SUNTEM DE ACORD nu o intelegi?!”. Nici macar sugestia, glazurata nationalist, pe gustul Ungariei si Poloniei, privind cresterea competentelor Parlamentelor nationale in dauna Bruxelles-ului, nu a atras simpatia privind ideea britanica.

Limitarea accesului privind drepturile si libertatile pe piata muncii in Uniunea Europeana presupune modificarea tratatelor constitutive ale Europei, deci vointa nationala in parlamentele tarilor membre.

Isteria cu hoardele de romani si bulgari care la 1 ianuarie 2014 ocupau, prin forta, piata muncii londoneze, s-a prabusit intr-un ridicol perfect, dar politicienii si partidele extremiste continua sa sape din greu la increderea si solidaritatea europeana pentru ca fondurile primite de la Moscova trebuie justificate prin rezultate.

Actuala legislatie europeana nu permite accesul la sistemul de asistenta sociala, in primele trei luni de la ajungerea la noua destinatie. Ajutorul de somaj se acorda numai celor care au contribuit la fondurile sociale. Numai rezidentii pe termen lung au acces la beneficii de stat, dar acestia trebuie sa faca dovada ca au venituri legale, din munca, din care se pot intretine.

De fapt, din 2007, romanii care au intrat in Marea Britanie puteau deja sa isi gaseasca un loc de munca si un permis de munca. The Economist estimeaza ca “migrantii” contribuie la bugetul britanic cu 35% mai mult decat primesc din diverse servicii si beneficii.

De ce est-europenii si, mai ales, romanii si bulgarii?

Pentru ca sunt o “tinta accesibila” pentru politicieni si unele zone jurnalistice. Acelasi limbaj la adresa celor care vin din Asia de Sud, ca exemplu, este automat considerat rasism. Un roman in Marea Britanie este “migrant”, iar un britanic in Romania este “expat”.

Sigur, cu exceptia oligarhilor rusi sau a seicilor din Golf.

Pentru ca est-europenii sunt mai usor de demonizat si sunt considerati “responsabili” pentru marile probleme pe care le-ar avea Marea Britanie in relatiile sale cu Europa.

La Consiliul European din februarie, Marea Britanie va juca “agresiv” aceasta carte. Este interesant de vazut cum vor reactiona celelalte state din UE mai ales cele vizate, inclusiv Romania, care au “de partea lor” toata legislatia fondatoare a Europei Unite.

Sursă: Ziare.com

O concesie imposibila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *