O expoziție dedicată mai multor “martiri” provoacă scandal în Germania

O expoziție organizată la Berlin și dedicată mai multor “martiri” din istorie, în rândul cărora se află și unul dintre autorii atentatelor de la Paris din 2015, a provocat scandal în Germania și a determinat un protest oficial din partea Franței, a anunțat luni AFP.

16cf51bb-0c95-4c9d-a9db-4bf577bc6473

Intitulată “Muzeul Martirilor’, expoziția prezintă fotografiile unor 20 de personalități istorice, însoțite de scurte biografii explicative ale acestor persoane, descrise ca “martiri” și “oameni care și-au dat viața pentru convingerile lor”.

În această listă eteroclită au fost incluși filosoful grec Socrate, activistul american pentru drepturi civile Martin Luther King, dar și francezul Ismaël Omar Mostefai, unul dintre cei trei autori ai masacrului jihadist comis în sala de concerte Bataclan din Paris în noiembrie 2015, soldat cu 90 de decese — lângă a cărui fotografie este expus și un bilet de intrare în acea sală.

Egipteanul Mohammed Atta, unul dintre principalii responsabili pentru atacurile sinucigașe de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, precum și o adolescentă kamikaze din Daghestan, autoare a atentatului din metroul moscovit în 2010, se regăsesc la rândul lor printre “martirii” prezentați de expoziție.

La originea acestei inițiative artistice se află un colectiv de artiști danezi intitulat “The Other Eye of the Tiger”, iar expoziția poate fi vizitată la Kunstquartier Bethanien, un spațiu artistic din Berlin dedicat culturii alternative.

Inaugurată săptămâna trecută și programată să dureze doar până miercuri, expoziția a stârnit foarte repede indignare, atât în Germania, cât și în Franța, în special pe rețelele de socializare.

Ambasada Franței la Berlin și-a exprimat “consternarea”, considerând că “un asemenea parti pris (…) este profund șocant”. “Reamintind atașamentul nostru față de libertatea creației artistice, denunțăm cu fermitate confuzia făcută între martiriu și terorism”, a precizat ambasada franceză într-un comunicat.

Toate personajele menționate “au fost desemnate drept ‘martiri’ de către un stat, o religie sau o organizație. Niciunul dintre aceștia nu a fost considerat astfel de către artiștii înșiși”, au declarat într-un comunicat autorii expoziției, subliniind în același timp că se distanțează față de orice formă de violență și de terorism.

Expoziția are scopul de a arăta “amploarea utilizării termenului de ‘martir’ și inconsecvența sa în funcție de diferitele contexte și poziții geografice pe parcursul istoriei”, au adăugat ei.

De asemenea, Primăria din Berlin s-a desolidarizat oficial de această expoziție, dând asigurări că aceasta nu a fost nici “susținută”, nici “finanțată” de instituție.

Personalitate a partidului de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), deputata Beatrix von Storch a anunțat pe Twitter că a depus plângere “pentru o apologie publică a crimei”.

O expoziție anterioară despre “martiri”, organizată tot de colectivul “The Other Eye of the Tiger”, a făcut deja subiectul unei plângeri — depuse în 2016, în Danemarca — ai cărei semnatari au spus că acea inițiativă artistică făcea “apologia terorismului”.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/cultura/2017/12/06/o-expozitie-dedicata-mai-multor-martiri-provoaca-scandal-in-germania-02-34-10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *