O fotografie oficială din timpul vizitei lui Rex Tillerson în Afganistan pare să fie fost falsificată

O fotografie cu secretarul de stat american Rex Tillerson în Afganistan pare să fi fost modificată pentru a sugera că el s-a aflat la Kabul, și nu la o bază aeriană americană aflată la mai mulți kilometri distanță, relatează BBC News.

400bdc4a-ee70-4679-8185-3e36b77a391d

Imaginile îl arată la o întâlnire cu președintele afgan Ashraf Ghani într-o încăpere fără ferestre la baza aeriană de la Bagram, sub un ceas militar american și un dispozitiv de alarmă în caz de incendiu.

Însă într-un comunicat de presă transmis de autoritățile afgane cu o fotografie similară, din care lipsesc ceasul și dispozitivul de alarmă, se spune că Ghani “l-a primit” pe Tillerson.

Ambele părți au spus inițial că întâlnirea a avut loc la Kabul.

Departamentul de Stat american a transmis însă ulterior o rectificare, spunând că fotografia a fost realizată la Bagram, cea mai mare bază militară americană din Afganistan.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în Afganistan este inclusă o fotografie în care peretele de deasupra celor doi oficiali este eliminat.

Totuși, o altă fotografie distribuită pe Twitter de Ambasada SUA arată clar ceasul și dispozitivul de alarmă, “ceea ce ar trăda că a fost vorba de o unitate militară americană”, a scris cotidianul New York Times.

Ceasul digital arată fusul orar ‘zulu’ (termenul militar pentru GMT), ora locală și fusul orar estic.

Însă în fotografia transmisă de guvernul afgan, nu apare nici ceasul, nici dispozitivul de alarmă, un expert declarând pentru cotidianul citat că “nu există niciun dubiu” că imaginea a fost modificată. Nici una dintre părți nu a explicat discrepanța.

Vizita lui Tillerson, despre care New York Times a scris că a durat doar două ore, a fost ținută la secret până la sfârșitul deplasării, în contextul îngrijorărilor tot mai mari privind securitatea în această țară.

În urmă cu câteva săptămâni, aeroportul din Kabul a fost atacat cu rachete în timpul vizitei secretarului american al Apărării, Jim Mattis.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/25/o-fotografie-oficiala-din-timpul-vizitei-lui-rex-tillerson-in-afganistan-pare-sa-fie-fost-falsificata-11-17-03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *