O galaxie imensa orbiteaza Calea Lactee. E una dintre cele mai ciudate observate vreodata. De ce i se spune Fantoma

Asa cum stelele orbiteaza planetele, galaxiile pot fi orbitate de alta galaxii, mai mici. Calea Lactee are cateva astfel de galaxii, care tin aproape, printre care se afla si Marele si Micul nor al lui Magellan, singurele doua galaxii-satelit care se vad cu ochiul liber.

Insa recent, gratie datelor culese de nava spatiala Gaia, apartinand ESA, date care au ajutat la intocmirea celei mai complete harti a galaxiei noastre, astronomii au mai detectat o galaxie. Si e imensa – la fel de mare ca Marele nor al lui Magellan. De fapt, conform Science Alert, are o treime din Calea Lactee.

In fotografie, ea poate fi vazuta in stanga sus, destul de palida (asta chiar daca imaginea a fost modificata, luminata, pentru ca galaxia sa fie vizibila).

Localizata in constelatia Antlia, a primit numele Antlia 2.

Cea mai difuza galaxie gasita vreodata. E enigma totala

Dar cum de a scapat ea nedetectata pana acum, mai cu seama ca despre Marele si Micul nor al lui Magellan se stie cu aproape 1.000 de ani i.Hr.?

Explicatia e aceea ca are o densitate foarte mica, asa ca nici nu emite prea multa lumina. De fapt, e de 10.000 ori mai palida decat Marele nor al lui Magellan.

In realitate, este cea mai difuza galaxie gasita vreodata. Iar o explicatie pentru acest fapt e aceea ca ar putea fi doar ramasita unei galaxii care a murit acum multa vreme.

Sau, asa cum declara astronomul Gabriel Torrealba, de la Academia Sinica din Taipei, Taiwan, “este doar stafia unei galaxii”.

Antlia 2 se afla la o departare de 424.000 de ani lumina fata de Terra si se estimeaza ca are 11,2 miliarde de ani.

Descoperirea aceste galaxii ar putea fi doar varful aisbergului, declara si Matthew Walker, de la Carnegie Mellon University. Ar putea fi inca foarte multe galaxii care orbiteaza Calea Lactee, care sa fi scapat pana acum nedetectate, se mai arata intr-un raport publicat in Royal Astronomical Society.

Citeste si Cea mai luminoasa galaxie din Univers are un secret murdar

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *