Oamenii pe picioroange din Landes. Candva, toata lumea se deplasa asa in zona (Video)

Regiunea Landes, din sud-vestul Frantei, este acoperita in prezent de o uriasa padure de pin. De fapt, e cea mai mare padure de pin maritim din Europa. Aceasta specie de arbore e specifica zonei mediteraneene. Insa nu la fel stateau lucrurile in secolul XIX.

In acea vreme, aici era un camp imens, ideal pentru pasunatul oilor. Se estimeaza ca, la mijlocul secolului XIX, circa un milion de oi erau in zona. Cat despre pastorii care le insoteau, acestia se deplasau pe niste picioroange, care le ofereau avantajul de a vedea pana departe. Cocotati pe acestea, puteau scruta mai bine departarile si nici nu se scufundau in noroi, terenul fiind unul usor inundabil.

In zilele ploioase sau dupa ploaie, toti locuitorii din zona mergeau pe picioroange pentru a se feri de noroi. In plus, picioroangele, lungi de circa 1,5 metri, ii ajutau sa se deplaseze si cu mai mare viteza, oamenii putand tine astfel pasul cu caii. Mai ales postasii le foloseau, asa acoperind in mai putin timp o regiune vasta, arata Illustrated Past.

Foto: Internet Archive Book Images

Invatati sa mearga pe asa ceva din copilarie, locuitorii regiunii puteau face tot felul de cascadorii. De altfel, cand imparateasa Josephine a venit in zona, in 1808, autoritatile locale au trimis o escorta de tineri pe picioroange pentru a-i tine de urat si a o amuza. Iar Josephine s-a distrat teribil privindu-i, dupa care a dat sfara in tara, povestind intregii Frante despre grozavia vazuta in Landes.

Din pacate, aceasta metoda de deplasare s-a pierdut. Plantatiile de pin au modificat peisajul, astfel ca picioroangele nu doar ca nu mai erau utile, dar chiar incurcau. In plus, si pasunile au disparut, asa ca pastorii au coborat de pe picioroange si au plecat in alte regiuni.