Oana Bogdan, despre violențele de la protestul diasporei: Sunt șocată de gradul de dezumanizare la care au ajuns femeile din PSD

Moderatoarea Comunității tematice Diaspora a Platformei România 100, Ramona Strugariu, solicită public autorităților informații și explicații privind probele pe care echipajele SMURD ar fi trebuit să le predea procurorilor în cazul victimelor rănite de grenade cu gaz iritant din timpul protestului diasporei de vineri, 10 august.

„Oameni cu expertiză în domeniu îmi spun așa:

1. Primul document medico-legal întocmit în caz de incident/violențe aparține, de fapt, serviciului de ambulanță. În cazul nostru, SMURD (singurul prezent, mă întreb de ce). Fiecărui om rănit/gazat/împușcat i se întocmește o fișă medicală, obligatoriu, pe care ambulanța e obligată să o predea organelor de anchetă; tot SMURD are și obligația să informeze, în același timp, procurorii despre aceste victime ale violențelor. Concluzia logică ce se desprinde de aici este că Parchetul Militar are, în acest moment, absolut toate informațiile necesare pentru anchetă, chiar în absența unor declarații/certificate furnizate de victime. Să le ceară la ISU. Nu?
2. Înțeleg că cei răniți care au avut schije/rămășițe de orice fel ale grenadelor lacrimogene/gloanțelor de cauciuc ar fi trebuit să aibă în mână, în acest moment, un exemplar al fișei medicale care să ateste prezența corpului delict. Iar acesta, odată extras, trebuie predat procurorilor.
Prin urmare:
– Câte fișe medicale există și câte ați predat Parchetului Militar, domnule Arafat? Au anunțat echipele dumneavoastră procurorii, conform procedurilor, imediat ce s-au înregistrat victime?
– Unde sunt corpurile delicte? Le țineau oamenii în șervețele, pe la spital, și nu îi întreba nimeni de ele. Este inadmisibil așa ceva.
Sunt probe în dosar.

În postarea sa de pe Facebook, Ramona Strugariu cere public informații și explicații despre aceste „detalii“ care le-au scăpat autorităților.

„Îi rog pe jurnaliști să solicite, pe Legea 544, să li se comunice dacă au fost întocmite fișele medicale, conform procedurii, câte, ce s-a întâmplat cu ele. (…) Cred că așteptăm cu toții niște răspunsuri“, mai scrie Ramona Strugariu.

În urma intervenției brutale a Jandarmeriei în timpul protestului diasporei de vineri, 10 august, 454 de persoane au fost rănite, dintre care 70 au fost transportate la spital. Printre cele mai grave cazuri se numără manifestanți care au fost răniți de explozia în proximitate a unor grenade cu gaz lacrimogen, resturile acestor dispozitive provocându-le răni deschise pe picioare și arsuri.

Parchetul Militar a deschis o anchetă și a audiat peste 70 de răniți în urma violențelor de vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *