Olanda: Guvernul Rutte III este alcătuit din 24 de membri

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunțat vineri numele celor 16 miniștri și opt secretari de stat care vor alcătui viitorul guvern Rutte III, la peste șapte luni de la alegerile parlamentare, transmite AFP.

d66310e7-2bc0-4fa1-a248-82c53314353f

Cele patru partide ale noii coaliții guvernamentale au dat undă verde vineri seară acestei “frumoase echipe”, după cum s-a exprimat premierul liberal, citat de agenția olandeză de presă ANP.

Învingători în alegerile din martie, liberalii Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) obțin nouă posturi, față de câte șase pentru progresiștii din D66 și creștin-democrații din CDA și trei pentru Uniunea Creștină (CU).

Premierul va avea trei viceprim-miniștri, Kajsa Ollongren (D66) — însărcinată cu Afacerile interne—, Hugo de Jonge (CDA) — titular la Sănătate publică—, și Carola Schouten (CU).

Aceasta va primi noul portofoliu al Agriculturii, Naturii și Calității alimentare, înființat în contextul în care Olanda s-a aflat în centrul crizei ouălor contaminate cu insecticidul fipronil care în august s-a răspândit în Europa.

Coordonatoare specială a Națiunilor Unite pentru Liban, fostă directoare a UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord și fostă administratoare adjunctă a Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Sigrid Kaag (D66) devine ministra comerțului exterior și a cooperării pentru dezvoltare.

Halbe Zijlstra (VVD), fost secretar de stat pentru Învățământ și Cultură și lider al grupului parlamentar din Camera Deputaților, îi va succede lui Bert Koenders în fruntea diplomației.

Printre celelalte posturi-cheie: Ferdinand Grapperhaus (CDA) la Justiție și Securitate, Wopke Hoekstra (CDA) la Finanțe, Ank Bijleveld (CDA) și Barbara Visser (VVD) ca ministră și secretar de stat la Apărare, precum și Eric Wiebes (VVD), ministrul Afacerilor economice și Climatului.

Cu zece femei, paritatea nu a fost atinsă. “Mi-aș fi dorit să fie mai multe, dar, în final, înainte de orice, contează cele mai bune persoane,”, a reacționat Mark Rutte.

Numai trei membri ai fostului guvern, printre care premierul, se regăsesc în noul cabinet.

Liderii grupurilor parlamentare care au participat la negocierile pentru formarea coaliției au salutat un “guvern cu personalități puternice” care au “cunoștințe, experiență și prospețime” și în care au “multă încredere”. Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) și Gert-Jan Segers (CU) rămân lideri ai grupurilor parlamentare.

Mark Rutte urmează să îi primească individual pe vicepremieri sâmbătă, după care luni și marți va discuta cu miniștrii și secretarii de stat. Ulterior, guvernul va fi numit și va depune jurământul în fața regelui Willem-Alexander.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Anda Badea)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/21/olanda-guvernul-rutte-iii-este-alcatuit-din-24-de-membri-10-14-23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *