ONU/Siria: SUA doresc prelungirea anchetei asupra armelor chimice

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU “să acționeze acum” pentru a prelungi ancheta asupra utilizării armelor chimice în Siria, chiar dacă Rusia riscă să se opună prin veto, relatează AFP.

a16ff1f5-e058-422b-85f4-19c6dcf9d6c6

Statele Unite au făcut să circule un proiect de rezoluție prelungind cu un an mandatul experților în arme chimice ai ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) aflați ca misiune Siria. Consiliul de Securitate ar putea vota luni în privința acestei rezoluții.

Rusia, aliat apropiat al Siriei, ar putea utiliza însă dreptul său de veto. Moscova dorește să consulte mai întâi un raport privind atacul cu gaz sarin, comis la 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraș din nordul Siriei. Experții urmează să prezinte concluziile lor asupra acestui atac joi, 26 octombrie.

“Trebuie să acționăm acum și să susținem prelungirea activității JIM”, comisia de anchetă cu numele Joint Investigative Mechanism (JIM), a scris Nikki Haley într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, obținută de AFP.

JIM a fost înființată de Consiliul de Securitate în 2015 pentru a ancheta în legătură cu diferitele utilizări ale armelor chimice de la declanșarea războiului în Siria. Mandatul său expiră la 18 noiembrie.

Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.

Statele Unite reproșează Rusiei că leagă prelungirea mandatului comisiei de concluziile raportului privind atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun.

Documentul ar putea implica Damascul în atacul respectiv care, potrivit ONU, a făcut 83 de morți. SUA, Franța și Marea Britanie au acuzat deja regimul condus de Bashar Al-Assad că poartă responsabilitatea pentru acesta.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/20/onu-siria-sua-doresc-prelungirea-anchetei-asupra-armelor-chimice-23-58-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *