Opozitia acuza ca Toader pregateste o ordonanta dedicata infractorilor: Incalca principiul securitatii juridice

Opozitia critica dur intentia lui Tudorel Toader de a da OUG pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale.

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat ca ordonanta de urgenta propusa de ministrul Justitiei este “dedicata infractorilor din Romania, dintre care multi sunt in functii publice”. In plus, deputatul PNL Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, considera ca ordonanta “incalca principiul securitatii juridice”.

“Este aceeasi logica a statului infractional in care este folosit Guvernul, pentru ca infractorii sa isi faca legi dupa nevoile lor. Ceea ce se insearca acum este scoaterea din dosare a unor probe, pentru care nu exista nicio reglementare sau vreo lege a statului roman ca nu ar fi legale.

Dincolo de retorica televiziunilor de casa, exista niste probe, validate de instanta, in baza carora au avut loc decizii de condamnare, unele procese sunt in curs. Dar ceea ce se incearca este crearea unui mecansim pentru ca probe pentru care nu exista un temei legal ca nu ar indemplini cerintele legale sa fie elimininate din dosar, astfel persoanele asupra carora nu exista niciun dubiu din punct de vedere al instantelor, sa devina brusc spalate”, a declarat, joi, Dan Barna.

“O ordonanta dedicata infractorilor”

Presedintele USR a mai spus ca aceasta ordonanta de urgenta, pe care vrea sa o propuna ministrul Justitiei, este o continuare a modificarilor aduse Codului Penal, fiind “ordonanta dedicata infractorilor din Romania”

“Este o continuare a ceea ce s-a intamplat cu Codul Penal in Parlament, unde infractiuni intregi au fost pur si simplu sterse din Codul Penal, pentru ca persoane condamnate, cum e Liviu Dragnea, sa devina brusc persoane decente. Este o ordonanta dedicata infractorilor din Romania, dintre care multi sunt in functii publice. Deci aceasta ordonanta se adreseaza persoanelor cu probleme penale reale, multe dintre ele aflate in functii publice, si aceasta ordonanta nu face altceva decat sa le subtieze dosarele de probe”, acuza presedintele USR.

“Nicio instanta nu a stabilit ca protocoalele sunt nelegale”

O ordonanta precum cea anuntata de Tudorel Toader “incalca principiul securitatii juridice, fiindca vizeaza hotarari penale definitive, intrate in puterea de lucru judecat”, subliniaza si deputatul PNL Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei.

“Eu nu judec intentiile declarate de ministrul Toader, chipurile sa repare nedreptatile Justitiei, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanta precum cea anuntata de Toader incalca principiul securitatii juridice, fiindca vizeaza hotarari penale definitive, intrate in puterea de lucru judecat.

In plus, exista cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotarari. De vreme ce condamnatii nu au apelat la el, inseamna ca nu aveau de ce, aceasta proiectata OUG, ca si afirmatiile ministrului, aproape ca ii roaga sa o faca pe extensia legala oferita.

In fine, esential, motivatia acestei ordonante arata adevaratul ei scop politic, pentru ca nicio instanta nu a stabilit ca protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de alta parte, nimeni nu a stabilit ca s-a judecat pe baza de protocoale”, a argumentat fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

Critica ar fi fost pe prezumtii

Predoiu a spus ca in spatiul public s-a criticat exclusiv existenta protocoalelor cu SRI, mai putin continutul lor si ca aceasta critica s-a facut mai degraba pe prezumtii si nu pe argumente de probe judiciare.

“De altfel, in spatiul public s-a criticat exclusiv existenta protocoalelor, mai putin continutul lor si, oricum, critica s-a facut mai degraba pe prezumtii si nu pe argumente de probe judiciare cu privire la aplicarea lor sau argumente legale cu privire la continutul lor.

Nicio institutie a statului nu a facut si asumat pana acum o analiza oficiala a continutului protocoalelor si a aplicarii lor in concret. Sau poate ca exista un astfel de document oficial si eu nu-l cunosc.

Singura reactie a institutiilor statului a fost sa denunte aceste protocoale. Poate ca exista aceste probleme de aplicare in concret, dar nicio institutie a statului nu a indicat-o si asumat-o oficial, cu antet si semnatura. Si atunci, cum pui prin lege (OUG) in cauza un intreg pachet de hotarari penale definitive doar pe ideea prezumtiva de viciu susceptibil de revizuire tras din simpla existenta a protocoalelor?! Daca nici asta nu mai e o ingerinta legislativa in puterea judecatoreasca si stabilitatea judiciara, in autoritatea de lucru judecat, ce mai e?!”, a afirmat Catalin Predoiu.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *