Pana si premierul Republicii Moldova i-a trimis o scrisoare Vioricai Dancila in care semnaleaza probleme

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a trimis, marti, sefei guvernului roman, Viorica Dancila, o scrisoare in care semnaleaza o serie de probleme la vama, cerand implicarea Executivului de la Bucuresti pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei cu Romania.

Premierul moldovean mentioneaza ca la punctele de trecere a frontierei se inregistreaza o aglomerare excesiva, informeaza Radio Chisinau. Chiar daca au fost luate unele masuri speciale, controalele dureaza foarte mult timp, mai ales in perioada estivala, apreciaza el.

In acest sens, Guvernul de la Chisinau face trimitere la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova in care se arata ca timpul de asteptare la frontiera pentru marfurile care intra pe teritoriul Romaniei dureaza, in general, mult mai mult decat in toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE.

Durata medie a timpului necesar pentru trecerea frontierei romanesti este de aproape 6 ore, in timp ce la alte frontiere ale UE – de cel mult 24 de minute, potrivit analizei.

In acelasi timp, acest studiu efectuat de USAID arata ca frontiera dintre Republica Moldova si Romania reprezinta nu doar o granita intre doua tari, ci si frontiera externa a Uniunii Europene, cu un nivel sporit de control.

Frontierele externe ale UE difera de majoritatea frontierelor nationale, reprezentand poarta de acces spre o zona cu 28 de tari si o populatie de peste o jumatate de miliard de oameni.

Autorii aceluiasi studiu mai mentioneaza ca, pe parcursul ultimului deceniu, comertul exterior al Republicii Moldova se redirectioneaza spre Vest, motiv pentru care aceste probleme de trecere a frontierei devin tot mai evidente, potrivit Radio Chisinau.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *