Papa Francisc incepe astazi la Bucuresti vizita de trei zile in Romania

Papa Francisc incepe vineri, la Bucuresti, vizita de trei zile in Romania. Sub motto-ul “Sa mergem impreuna!”, papa va vizita si Iasiul, Blajul, precum si sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc.

In Capitala si in tara au fost luate masuri speciale de securitate, mii de oameni fiind asteptati sa il intampine pe Sfantul Parinte, iar prima zi a calatoriei apostolice se va incheia in Piata Ateneului, unde vor avea loc mai multe momente artistice.

Vizita in tara noastra a Suveranului Pontif va avea patru etape: Bucuresti, Sumuleu Ciuc, Iasi si Blaj. Papa Francisc va pleca spre Roma, duminica, dupa ora 17.00, de pe Aeroportul international din Sibiu.

Reprezentantii Companiei Aeroporturi Bucuresti au avertizat ca la Aeroportul International “Henri Coanda” Bucuresti vor fi aplicate masuri speciale de securitate, astfel ca este posibil ca vineri si sambata sa se produca aglomerari pe fluxurile auto catre aeroport, in zona terminalelor si pe fluxul de iesire din aeroport.

In Bucuresti, primaria a dispus ca parcarea sau stationarea automobilelor a fost interzisa in zona Palatului Cotroceni, Piata Revolutiei, Catedralele Natinala si Sfantul Iosif. PMB a recomandat suspendarea cursurilor, astfel ca unitatile de invatamant publice si private sunt inchise.

Cele mai importante activitati la care va participa papa Francisc la Bucuresti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mantuirii Neamului, unde, impreuna cu Patriarhul Daniel, va spune rugaciunea “Tatal nostru”, apoi va saluta multimea, si la ora 18.00, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfanta Liturghie, apoi va porni spre Piata Victoriei.

Trei sute de voluntari vor asista, alaturi de autoritati, cele 25.000 de persoane care s-au inscris online pentru a-l vedea pe Papa Francisc dupa Sfanta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif. In centrul orasului vor fi amplasate doua scene (Catedrala Sf. Iosif si Piata Ateneului), 15 ecrane si numeroase difuzoare unde va putea fi urmarit programul Papei.

In afara celor 19 sectoare dedicate pelerinilor, va exista o zona “libera”, de unde cei care nu s-au inscris online sa poata asista la evenimentele din Piata Revolutiei.

Facilitati vor deservi toate sectoarele – toalete ecologice, cosuri de gunoi, puncte de alimentare cu apa. Vor fi amenajate zone speciale, pregatite pentru persoane cu dizabilitati si pentru familii cu copii mici. Este interzis accesul participantilor in sectoare cu bauturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.

Dupa controlul de securitate, fiecare persoana va primi la intrarea in sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului – care va contine o sapca, o pelerina pentru ploaie, un stegulet cu drapelul, pe o parte, si insemnele Vaticanului, pe cealalta, brosura cu programul, precum si texte care vor fi citite si cantate si o decada de rosariu.

Scaune de spovada vor fi amplasate in mai multe puncte din centru.

Accesul in zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi facut in intervalul orar 12.30 – 16.30, si pana la 17.30 in sectoarele din Piata Revolutiei.

Suveranul Pontif va parasi Catedrala Sf. Iosif dupa liturghie si va merge, in papamobil, pe Calea Victoriei pana in fata Ateneului si a Palatului Regal. In timp ce va saluta multimea, pe scena amplasata in centrul Bucurestiului vor avea loc momente artistice.

Intre masurile luate in localitatile unde va ajunge Sfantul Parinte se numara instalarea de spitale mobile, in plus, CFR a anuntat ca vor fi folosite toate garniturile si vor fi suplimentate trenurile pe directia Miercurea Ciuc, Iasi si Blaj.

Intre cele mai importante momente ale vizitei Papei in Romania se numara Sfanta Liturghie de la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc si Divina Liturghie de pe Campia Libertatii din Blaj cu beatificarea sapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frentiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu.

Aceasta va fi a doua vizita a unui Suveran Pontif in tara noastra. In urma cu 20 de ani, papa Ioan Paul II a vizitat Bucurestiul.

Iata programul zilei de vineri

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *