Papa Francisc merge azi la Sumuleu-Ciuc si Iasi, in a doua zi de vizita in Romania

Papa Francisc va oficia, sambata, de la 11.30, Sfanta Liturghie la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, judetul Harghita, in cea de-a doua zi a vizitei sale in Romania.

Ulterior, Sanctitatea sa va ajunge la Iasi, unde va vizita Catedrala “Sfanta Maria Regina” si va avea intalniri cu tineri si familii, la Palatul Culturii.

Comitetul Interminiserial pentru “Securitate Vizita Papa Francisc” a analizat conditiile meteo si a decis ca, sambata, aeronava care il va transporta pe Sanctitatea Sa sa aterizeze la Targu Mures, nu in judetul Bacau, cum era anuntat initial.

“Schimbarea traseului nu afecteaza programul initial al Papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc si la Iasi la orele anuntate”, a transmis Comitetul Interminiserial pentru Securitate “Vizita Papa Francisc”.

Iata cum a decurs prima zi de vizita a Papei Francisc in Romania

Astfel, Papa Francisc va oficia, la 11:30, Sfanta Liturghie la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, judetul Harghita. La aceasta slujba si-a anuntat prezenta premierul Romaniei, Viorica Dancila, dar si presedintele Ungariei, Janos Ader. De asemenea, vor fi prezenti peste 110.000 de credinciosi.

SPP a anuntat ca Sanctitatea Sa va folosi la Miercurea Ciuc papamobilul construit de uzina Dacia special pentru acest eveniment.

Ulterior, sanctitatea Sa va pleca spre Iasi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala “Sfanta Maria Regina”. De asemenea, la Iasi, Papa Francisc va avea intalniri cu tinerii si cu familiile, la Palatul Culturii.

Masuri sporite de securitate

In orasele pe care le viziteaza Suveranul Pontif sunt luate masuri sporite de securitate si s-au stabilit puncte de informare, puncte de acces pentru pelerini si puncte de prim-ajuntor.

In Miercurea Ciuc vor fi instalate noua spitale mobile si puncte de prim-ajutor: in curtea Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc; in Saua Sumuleului, la intersectia drumurilor spre localitatea Leliceni; in Saua Sumuleului, la intersectia drumurilor spre localitatea Pauleni-Ciuc; pe Dealul Sumuleului, la liziera padurii (4 spitale); in parcarea de langa Catedrala Franciscana din Sumuleu-Ciuc (doua spitale).

In Iasi vor fi amplasate patru spitale mobile si puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolica; in parcarea de langa Prefectura; pe strada Palat (in partea stanga a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (in partea dreapta a Palatului Culturii).

In amble orase, credinciosii sunt rugati sa nu fotografieze, sa nu filmeze de pe balcoanele, terasele, sau din ferestrele cladirilor adiacente si sa nu foloseasca drone.

Autoritatile au stabilit si o serie de obiecte interzise si obiecte permise pentru accesul in perimetrul securizat pentru intalnirea cu Sfantul Parinte Papa Francisc de la Sumuleu-Ciuc:

Obiecte interzise: arme, obiecte ascutite sau contondente (ex. cutite, cuie, tevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru actiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatura sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucarie, imitatii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevarate; bauturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu socuri electrice; substante cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tija telescopica, nu tip “baston”); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezinta comunitatea de provenienta; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; carut transport nou-nascut, pe cat posibil pliabil.

De asemenea, in ambele orase au fost stabilite restrictii de circulatie, locuri speciale de parcare si trasee pe care pelerinii le pot urma pentru a ajunge in sectoarele special destinate spectatorilor la evenimentele publice ale Suveranului Pontif.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *