Pasiunea britanicilor pentru hrănirea păsărilor sălbatice ar fi determinat alungirea ciocului pițigoilor (studiu)

Pasiunea britanicilor pentru hrănirea păsărilor în grădini explică prelungirea ciocului pițigoilor mari, un fenomen constatat în această țară care rezultă din procesul accelerat al selecției naturale în cadrul unei specii, conform rezultatelor unui studiu recent citat de AFP.

3c31b0e4-9d20-4ce9-93ea-5a12131644c3

Publicat joi în revista americană ”Science”, acest studiu internațional identifică în premieră diferențele genetice între acești pițigoi (Parus majore) din Marea Britanie și congenerii lor din Olanda, unde nu este atât de răspândit obiceiul de a hrăni păsările.

De asemenea, pe baza datelor genetice și istorice, cercetătorii aflați în spatele acestui studiu au constatat că diferența de lungime a ciocului s-a produs într-o perioadă de timp relativ scurtă.

Acest lucru i-a condus la concluzia că ar putea exista o legătură între practica relativ recentă și foarte populară în Marea Britanie de a amplasa hrănitoare de păsări și dezvoltarea unui cioc mai lung cu care acestea se pot hrăni mai eficient.

Această descoperire a fost făcută în cadrul unui studiu desfășurat pe termen lung asupra populațiilor de pițigoi mari din Pădurea Wytham, de lângă Universitatea din Oxford, și din Veluwe și Oosterhout din Olanda.

Cercetătorii au analizat ADN-ul a peste 3.000 de astfel de păsări pentru a detecta diferențele genetice între populațiile din Regatul Unit și cele din Olanda. Variațiile observate indică faptul că selecția naturală este cauza.

Genele specifice care au evoluat la pițigoii din Marea Britanie sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor despre care se știe că joacă un rol determinant în ceea ce privește forma chipului.

Studiul demonstrează, de asemenea, similitudini cu trăsăturile genetice identificate în privința formei ciocului cintezelor în opera lui Charles Darwin, biologul britanic din secolul al XlX-lea, părintele teoriei evoluției speciilor. Lucrarea lui Darwin este unul dintre cele mai bune exemple care subliniază modul în care trăsăturile fizice s-au adaptat la diferite medii.

”Începând din ’70 până în perioada actuală lungimea ciocului acestor păsări din Marea Britanie a crescut, o perioadă foarte scurtă de timp pentru o astfel de diferență”, a declarat profesor Jon Slate din cadrul Universității Sheffield din Marea Britanie, unul dintre principalii autori ai studiului.

”Acum știm cu certitudine că această (…) diferență de lungime dintre ciocul pițigoilor din Marea Britanie și ciocul pițigoilor din Europa continentală este rezultatul genelor care au evoluat prin selecție naturală”, a precizat el.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că păsările purtătoare ale acestor mutații genetice responsabile de ciocul alungit frecventează mai des hrănitoarele în comparație cu cele care nu prezintă aceste variații.

“Începând din anii ’70, în Marea Britanie cheltuim de două ori mai mulți bani pentru a cumpăra semințe și hrană pentru păsări decât în restul Europei”, a declarat Lewis Spurgin, om de știință în cadrul Universității East Anglia, la rândul său unul dintre autorii studiului.

”Deși nu putem spune cu certitudine că hrănitoarele din Marea Britanie sunt cauza acestui fenomen putem presupune că lungimea ciocului pițigoilor britanici a evoluat ca răspuns la această (modalitate de — n.r.) hrănire suplimentară”, a spus el.

Oameni de știință au stabilit, de asemenea, că păsările cu mutații genetice asociate unui cioc mai lung se reproduc mai bine decât cele din Olanda. ”Păsările care s-au adaptat la un acces mai bun la hrană sunt, în general, mai sănătoase și, prin urmare, mai în măsură să se reproducă mai bine decât cele care nu beneficiază de această adaptare”, notează profesorul Spurgin.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Sursa Agerpres | Sci & Tech
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/10/20/pasiunea-britanicilor-pentru-hranirea-pasarilor-salbatice-ar-fi-determinat-alungirea-ciocului-pitigoilor-studiu–12-28-06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *