Paul Stanescu, premier de forma sau cu misiune? Ioan Stanomir: Prerogativele nu pot fi transmise

Constitutia Romaniei si Legea 90/2001 privind functionarea Guvernului prevad explicit ca, in cazul in care un premier este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei este cel care va desemneaza interimarul, prin urmare este greu de spus in ce baza legala va ocupa, saptamana viitoare, vicepremierul Paul Stanescu locul Vioricai Dancila.

Noul scandal de pe scena politica a izbucnit odata cu decizia Vioricai Dancila de a-si parasi postul de prim ministru si de a-i delega atributiile vicepremierului Paul Stanescu in perioada 6-13 august.

Delegarea de atributii s-a facut prin decizie semnata de premier, document in care se arata ca in perioada mentionata Paul Stanescu “exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei“, fara sa existe in actualul cadru legal vreo concretizare in atributii a expresiei “conducere operativa“.

Citeste si:

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala, reclamand aparitia unui conflict constitutional si cerand Curtii sa stabileasca “calea de urmat”. Decizia CCR va veni, insa, cu mare intarziere, cata vreme punctele de vedere ale institutiilor implicate sunt asteptate pana pe 14 august, iar Curtea este in vacanta.

Prin urmare, se pun cateva mari semne de intrebare cu privire la legalitatea actiunilor care vor fi desfasurate de Paul Stanescu in calitate de premier interimar. Ziare.com a incercat sa il contacteze pe vicepremier pentru a afla cu ce se va ocupa el, mai exact, saptamana viitoare, insa acesta nu ne-a raspuns la telefon.

Atat Constitutia Romaniei la art. 107, cat si Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor prevad explicit ca doar presedintele este cel care poate desemna un premier interimar.

Ioan Stanomir: Nu suntem intr-o lume aristocratica, unde ungi pe cineva si il faci cavaler

Intrebat de Ziare.com daca un premier isi poate delega legal atributiile altcuiva, Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, a raspuns “Nu”.

“In momentul in care isi paraseste postul pe o perioada rezonabila, asta insemnand chiar si cateva zile, conform logicii constitutionale trebuie incunostintat presedintele, sa poata desemna, in acord cu premierul, un premier interimar. S-a mai intamplat asta in Romania. Chiar si in perioadele de coabitare destul de tensionata dintre Victor Ponta si seful de stat s-a ajuns la o solutie prin care Victor Ponta sa fie inlocuit de un premier interimar.

Este evident faptul ca nu exista posibilitatea juridico-politica de a transmite altcuiva prerogativele de premier doar pentru ca tu esti premier. Nu suntem intr-o lume aristocratica, unde ungi pe cineva si il faci cavaler. ‘Eu sunt cavaler, te fac si pe tine si sa imi tii locul cand plec la batalie’.

Nu asa se pune problema. Si cred ca se merge pe o practica politico-constitutionala foarte periculoasa, care il marginalizeaza pe presedinte si introduce Romania intr-o situatie de imprevizibilitate institutionala“, a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Si totusi, anul trecut, atat premierul Sorin Grindeanu, cat si premierul Mihai Tudose si-au lasat inlocuitori pentru cateva zile la Guvern, iar presedintele Iohannis nu a reactionat in niciun fel.

“Asta inseamna ca la acea data presedintele nu a sesizat acest aspect. In opinia mea, este la fel de incorect si acum ca si atunci. Cred ca trebuie procedat cu mare grija. Lipsa premierului, pe o perioada indicata, trebuie sa fie gestionata avand in vedere litera si spiritul Constitutiei.

Premierul nu e un oarecare ministru, el este coordonatorul ministrilor si este investit de Parlament, alaturi de colegii din Cabinet, cu o anumita misiune. Deci trebuie foarte mare grija in privinta gestionarii acestor momente constitutionale”, a subliniat prof.univ. Ioan Stanomir.

Intrebat daca exista riscul ca actele semnate de Paul Stanescu, in calitate de premier interimar, sa fie puse sub semnul intrebarii, Ioan Stanomir a raspuns afirmativ, precizand insa ca, la fel ca si in cazul judecatorului CCR Petre Lazaroiu, care a depasit mandatul maxim de 9 ani la Curte si totusi isi continua activitatea, ar fi o situatie “deosebit de complicata pentru ca atata vreme cat nu se constata ca aceasta delegare e neconstitutionala, dl Paul Stanescu se va prevala de ea”.

Si totusi, este greu de crezut ca vicepremierul Stanescu va profita de ocazia aparuta si va semna controversatele ordonante de urgenta despre care se vorbeste in spatiul public, spune prof. Stanomir.

“Este greu de crezut totusi, ca va fi asa, pentru ca o ordonanta de urgenta cere convocarea in sesiune extraordinara a Parlamentului si in august e greu de vazut asa ceva”, a explicat acesta.

Urmeaza sa vedem daca vicepremierul Paul Stanescu va prelua fraiele Guvernului saptamana viitoare si va actiona in consecinta sau delegarea sa va ramane doar la nivel formal, adica fara sa produca efecte juridice.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *