„Pentru că poate…” Comisia Europeană intenționează să lege acordarea fondurilor europene de statul de drept

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova (foto), a declarat că la nivelul Comisiei Europene există o dezbatere care vizează instituirea unor modalități de a lega acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. în viitorul cadru bugetar multianual al UE (pentru perioada 2021-2027).

Jourova a explicat că a primit din partea conducerii Comisiei Europene sarcina de a defini ce înseamnă și cum poate fi evaluată respectarea statului de drept. O astfel de corelare ar urma să vizeze toate fondurile europene, nu doar pe cele de coeziune, a adăugat ea.

„Este important de adăugat acest lucru, întrucât nu trebuie să se înţeleagă că ar fi un fel de avertisment sau pedeapsă numai pentru anumite ţări”, a spus comisarul european.

A negat însă că ar fi vorba despre o chestiune de condiționalitate. „Nu vorbim despre condiţionalitate, care este de asemenea ceva interpretat greşit, ci de o definiţie în sensul că un stat membru trebuie să aibă un sistem judiciar funcţional şi independent”, a afirmat Jourova.

Potrivit Comisarului European pentru buget Günther Oettinger, există însă două versiuni: aceea de a transforma respectarea statului de drept într-o condiție pentru accesarea de resurse bugetare sau aceea de a stabili un sistem de stimulente care să permită accesarea mai multor bani europeni, odată cu respectarea statului de drept, scrie Financial Times.

O opoziție puternică față de o astfel de măsură vine din partea Poloniei, țară condamnată de UE pentru derapajele legilative din domeniul judiciar. Ministrul adjunct polonez de externe Konrad Szymanski a declarat că ţara sa plăteşte în fiecare an pentru bugetul comunitar circa 4,8 miliarde de euro şi prin urmare are aceleaşi drepturi ca oricare alt stat membru de a folosi instrumentele UE, relatează Digi24.

El a subliniat de asemenea că bugetul multianual al UE trebuie aprobat în unanimitate şi a precizat că Polonia nu va accepta să se abuzeze de criteriul respectării statului de drept. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *