Percheziții la biroul și domiciliul primarului Odesei, suspectat de deturnare de fonduri

Forțele de ordine ucrainene au desfășurat luni percheziții la domiciliul și la biroul influentului primar al orașului Odesa, Ghennadi Truhanov, suspectat de deturnare de fonduri, în condițiile în care protestatari cer puterii de la Kiev să consolideze lupta împotriva corupției, informează AFP.

e722fd52-cfb9-46b3-86c3-905aa51edab0

Sursa foto: (c) omr.gov.ua

Mai mulți înalți funcționari din acest oraș din sudul Ucrainei sunt suspectați de deturnarea unor sume de bani destinate renovării unei autostrăzi și aerportului local, a anunțat Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU).

‘Percheziții sunt în curs la domiciliul și la biroul’ lui Truhanov, a precizat NABU într-un comunicat.

Autoritățile ucrainene sunt adesea criticate pentru eforturile lor considerate insuficiente în lupta împotriva corupției în această fostă republică sovietică ce aspiră să adere la UE.

De mai multe zile, sute de manifestanți și-au ridicat o tabără în centrul capitalei, Kiev, pentru a cere rezultate din partea guvernului în acest domeniu.

Chiar dacă un serviciu de anchetă specializat a fost înființat de NABU, protestatarii cer punerea în funcțiune a unei curți de justiție independente specializate în anchetarea cazurilor de corupție.

Vineri, președintele ucrainean Petro Poroșenko s-a angajat să înființeze anul viitor o Curte de Justiție specializată.

În 17 octombrie, o importantă manifestație condusă de Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei devenit opozant al puterii ucrainene, a reunit în jur de 5.000 de persoane și a fost marcată de confruntări cu poliția.

Lupta împotriva corupției, una dintre principalele revendicări ale mișcării Maidan ce a dus la începutul lui 2014 la destituirea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, este de asemenea cerută de susținătorii occidentali ai Kievului, care i-au acordat în ultimii ani importante ajutoare financiare.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa | Agerpres
https://www.agerpres.ro/externe/2017/10/23/perchezitii-la-biroul-si-domiciliul-primarului-odesei-suspectat-de-deturnare-de-fonduri-17-58-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *