Peste 2.000 de specii noi de fungi au fost descoperite în 2017

Oamenii de știință au descoperit 2.189 de specii noi de fungi în 2017, printre care și noi specii de ciuperci comestibile, conform unui nou raport care subliniază importanța vitală a acestor organisme pentru ecosistemele din întreaga lume.

© Royal Botanic Gardens Kew

Fungii stau la baza vieții pe Pământ, având numeroase funcții benefice pentru ecosisteme. 90% dintre plante se bazează pe fungi pentru a se dezvolta. Aceștia au un rol esențial în descompunerea materiei moarte și reciclarea nutrienților și oferă oamenilor numeroase beneficii, fiind o sursă importantă de hrană pentru oameni din întreaga lume și un ingredient important în numeroase medicamente, inclusiv antibiotice.

Conform raportului publicat de Royal Botanic Gardens Kew din Marea Britanie, la care au contribuit peste 100 de oameni de știință din 18 țări, în fiecare an sunt vândute ciuperci comestibile în valoare de peste 30 de miliarde de lire sterline.

Alte specii de fungi, printre care și specii de mucegai și drojdie, sunt dăunătoare plantelor, iar comerțul global duce la răspândirea lor în alte țări. Cu toate acestea, doar 144.000 de specii de fungi sunt cunoscute științei, dintr-un număr total estimat la trei milioane.

Oamenii de știință au descoperit specii noi de ciuperci peste tot în lume. Trei specii noi de gălbiori comestibili au fost descoperite în Canada, iar alte noi specii de gălbiori au fost găsite în Republica Centrală Africană și Coreea de Sud. O nouă specie de hribi a fost găsită în India. În 2013, cercetătorii au descoperit trei specii noi de hribi într-o pungă de ciuperci uscate chinezești achiziționată în Londra.

Green Report Shop Produse ECO

Printre noile descoperiri se numără trei specii noi de trufe negre găsite în Ungaria și 33 de specii noi de Agaricus în China, Thailanda, Brazilia, Spania și Italia.

Printre speciile necomestibile de ciuperci nou descoperite se numără 179 de specii din genul Inocybe în Australia, Europa și India. Unele dintre aceste ciuperci produc compuși halucinogeni ca psilocibina și muscarina.

Cercetătorii au găsit specii noi de mucegai într-o varietate de medii. 37 de specii noi de mucegai Aspergillus au fost găsite în soluri, țesuturi vegetale, un rucsac pentru transportul copiilor, o pictură în ulei, o unghie de om și în praful dintr-o locuință. Un gen nou de mucegai a fost găsit într-un apartament din Paris.

Autorii raportului au subliniat importanța speciilor de fungi care pot ajuta plantele să supraviețuiască secetelor sau care descompun reziduuri lemnoase de plante în combustibil.

„Ca fundație a ecosistemelor lumii, fungii ar putea deține răspunsurile pentru tot, de la siguranța alimentară și biocombustibili la deșertificare și progrese medicale.”, a declarat Kathy Willis, director științific la Kew.

Willis a avertizat că sunt necesare mai multe cercetări despre speciile periculoase de fungi.

„În întreaga lume există o preocupare semnificativă legată de răspândirea fungilor patogeni care devastează culturi agricole și comunități de plante sălbatice, un pericol care pare să crească odată cu schimbările climatice.”

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii

Citeste in continuare mai multe noutati de la: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *