Peste 5000 de moldoveni, amendați pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid

Peste 5000 de moldoveni, amendați pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid

Restricțiile anti-epidemice și regulile obligatorii de sănătate publică, impuse de autorități în perioada pandemiei, continuă să fie încălcate.

Doar în ultimele trei luni, 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara au fost amendate pentru încălcarea acestor reguli, suma amenzilor ridicîndu-se la 11 milioane de lei. Experții explică reticența unor moldoveni față de restricții prin lipsa de încredere în autorități și prin faptul că unii neagă existența virusului chiar și în al doilea an al pandemiei, notează Noi.md cu referire la api.md.

Prin hotărîrea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNSP) din 22 septembrie 2021 au fost impuse restricții de acces în unele localuri, iar de la 1 octombrie certificatul COVID-19 este obligatoriu pentru a intra în restaurante și cafenele.

Pentru nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică sînt prevăzute sancțiuni contravenționale: amenda pentru persoanele fizice variază între 2000 și 5000 de lei, iar pentru persoanele juridice – de la 10000 la 35000 de lei.

Cu toate că au caracter obligatoriu, restricțiile și regulile de sănătate publică în perioada pandemiei sînt deseori încălcate. În ultimul trimestru al anului 2021 circa 5100 de persoane fizice și juridice din toată țara s-au ales cu procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică.

Potrivit informațiilor oferite de Inspectoratul Național de Securitate Publică, în această perioadă au fost aplicate amenzi în valoare de circa 11 milioane de lei. Din datele oferite de Svetlana Scripnic, ofițera de presă a Direcției de poliție a municipiului Chișinău, 116 agenți economici din Capitală au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de acces în localuri, suma amenzilor fiind de circa 1 milion de lei.

Sursa: Noi.md
Articol / https://noi.md/md/societate/peste-5000-de-moldoveni-amendati-pentru-nerespectarea-masurilor-anti-covid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *